CUM NE PROTEJĂM ANIMALELE DIN FERMĂ DE STRESUL TERMIC ȘI CARE SUNT SIMPTOMELE

Vara caldă și uscată cu temperaturi ridicate peste media zonelor geografice, poate duce la o rezistența scăzută a animalelor la conditiile meteorologice. Aşa cum oamenii sunt afectaţi de căldură, la fel sunt şi animalele care sunt predispuse la stres termic iar dacă nu sunt îngrijite corespunzător pot fi mai puțin productive, mai puțin fertile și starea sănătății se poate înrăutăți drastic până la pierderea acestora. Veterinarii explică ce măsuri ar trebui luate pentru a reduce efectele stresului termic asupra animalelor și a proteja fertilitatea.

Cele mai frecvente semne directe ale stresului termic la animalele de fermă sunt:

1. Creșterea transpirației
2. Creșterea frecvenței respiratorii (gâfâiala)
3. Creșterea temperaturii rectale
4. Modificări comportamentale – aglomerarea animalelor sub umbră, reducerea consumului de hrană, stând mai mult pe lângă apă.
5. Fertilitate redusă
6. Reducerea producției de lapte
7. Animalele stau în loc să se culce.

Pentru a ne asigura că animalele sunt sănătoase și fertile în aceste condiții meteorologice de tipul codului roșu sau portocaliu, crescătorii de animale au următoarele obligații:

  1. Să asigure umbra. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, dar trebuie considerat esențial.
  2. Să furnizele apă proaspătă, curată, suficient de aproape pentru a evita animalele care au nevoie să meargă la distanțe mari. De asemenea, să se evite utilizarea cursurilor de apă naturale, deoarece acestea nu pot fi la fel de sigure în condițiile secetei. Acestea ar putea fi, de asemenea, un risc pentru răspândirea bolilor infecțioase și a paraziților.
  3. Să furnizele alimente gustoase de înaltă calitate, deoarece iarba nu este foarte hrănitoare în aceste condiții meteorologice.

Cum afectează temperaturile extreme fertilitatea animalelor?

 Animalele care se confruntă cu temperaturi extreme nu mai sunt la fel de fertile ca în restul timpului. Atunci când condițiile meteorologice sunt extreme, stresul la caldura poate reduce drastic fertilitatea. Timpul de ovulație este, de obicei, întârziat în condiții de stres termic, astfel încât vacile pot avea o rată de concepție mai mică.

Obiectivul principal rămâne asigurarea condițiilor de trai decente ale animalelor prin asigurarea apei pentru a se hidrata sau asigurarea unui spațiu răcoros și hrană bogată.