20 septembrie 2021 - 05:31

Cum ne procuram carnea de miel anul acesta? Raspunsul MADR

Noile reglementări privind împiedicarea răspândirii COVID-19 pun în impas crescătorii de ovine și caprine ți răstoarnă toată ierarhia știută până acum, în ceea ce privește sacrificarea mieilor și a iezilor. Dacă în anii anteriori se impunea ca acest lucru să fie făcut doar în centre special amenajate, cum se vor derula lucrurile în perioada următoare, premergătoare Sărbătorilor Pascale, se întreabă fermierii prin vocea Georgianei Udescu, vicepreședinte CAPRIROM? Acesta a fost unul dintre subiectele dezvoltate în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, moderată de Ovidiu Ghinea, iar răspunsul a venit prin vocea avizată a lui George Scarlat, Ministru Secretar de Stat în cadrul MADR.

”Am făcut un apel către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a găsi o soluție temporară și s-a luat decizia de către președintele instituției, printr-o notă de serviciu, ca D.S.V.S.A de la nivelul fiecărui județ, să permită sacrificarea în fermă. Condiția impusă este ca desfacerea să fie făcută direct către consumator, totul în condiții de maximă siguranță. Așa stând lucrurile, acesta ar trebui să fie un ajutor pentru crescătorii de animale care nu trebuie priviți ca niște concurenți pentru centrele de abatorizare, unități care și ele trec prin aceeași perioadă, dificilă, dar temporară”, a precizat George Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.

Prin urmare. în acest an, românii care vor dori să aibă preparate tradiționale din carne de miel sau ied, se pot adresa direct la fermă, cu precizarea că aceasta este o măsură adoptată doar în contextul respectării deciziilor impuse de ordonanțele în vigoare, pentru a proteja atât consumatorii cât și producătorii, respectiv fermierii.

Autor: Elena Picu