20 octombrie 2021 - 01:00

Cum se menține productivitatea laptelui în perioadele de secetă și caniculă

Odată cu începutul lunii iulie, condițiile de secetă încep să se instaleze în multe părți ale țării, fapt care poate reduce productivitatea laptelui la vaci. Cea mai mare parte a sudului și estului țării ar putea să aibă din nou un mare deficit de umiditate.

Mai multe abordări, diferite, pot fi implementate în ferme pentru a face față acestui deficit. Aceste condiții de secetă extremă, sunt deosebit de grave în fermele de vaci de lapte, unde iarba dispare în doar câteva săptămâni.

Iulie și august sunt, în mod tradițional, luni dificile pentru gestionat iarba și cu atât mai mult atunci când pășunile se află sub stresul de căldură excesivă și umiditate redusă, pe care îl întâmpină.

Să vedem acum performanța laptelui în fermă

Dacă permitem/acceptăm o scădere semnificativă a producției de lapte în acest moment, vacile nu vor putea recupera acest lapte în restul anului, deci productivitatea fermei este în scădere.

Dacă o cireadă de 100 de vaci scade cu trei litri/vacă sau 250g de produse solide din lapte, ori o scădere a veniturilor de peste 1€ pe zi din cauza faptului că nu obține suficientă energie din furajele furnizate, care sunt posibilele consecințe?

Suntem acum în prima parte a lunii iulie, așa că majorității vacilor le-au rămas aproape 150 de zile de lactație – scăderea însumată este echivalentă cu 45.000 de litri sau 3.750 kg de produse lactate, cu peste 18.000 de euro mai puțin furnizați de la ferma respectivă. Întrebarea este: îți permiți să-ți lași vacile să scadă lactația atât de devreme?

Scăderea cu mai mult de 6-8% a randamentului într-o lună nu este normal și vacile trebuie urmărite îndeaproape.

Deci, cum ne descurcăm cu deficitul de iarbă?

Hrănirea se face cu până la 6 kg de concentrate în hrănitoare, completând orice deficit rămas, din siloz, în timp ce le lăsați afară zi și noapte.

Cu resturile din siloz vacile pot fi hrănite o dată pe zi dimineața sau seara. Dimineața este cel mai bine, acolo unde este posibil.

Multe curți nu au suficient spațiu pentru o hrănire de dimineață în care toate vacile ar trebui să mănânce în același timp. Hrănirea vacilor pe timp de zi sau de noapte în padoc și furnizarea de orice materii uscate, între 50 și 70% din total, este necesară. Furajele furnizate în acest scenariu variază de la porumb însilozat, coceni întregi, baloți de paie, fân, etc. Atenție însă la temperatura din siloz! Unele furaje, la încălzire pot forma cu ușurință mucegaiuri și toxine care pot provoca tulburări digestive.

Iarba cosită după-amiaza va avea un conținut mai mare de zahăr și substanță uscată, astfel încât va fi mai valoroasă pentru vacă pe kg de greutate proaspătă consumată.

Excesul de proteine ​​din iarbă trebuie procesat înainte de a fi excretat, acest lucru va consuma energie.

O bună opțiune este să faceți testarea iarbii pentru nivelul azot înainte, dacă aveți dubii. Pășunile cu firele de iarbă puțin dezvoltate vor avea un conținut foarte mic de fibre și ar putea induce acidoză animalelor, dacă nu sunt completate cu un supliment de fibre. Apelarea la silozul de paie, fân sau baloți uscați va suplini acest deficit de fibre.

Calitatea laptelui – cel mai bun indicator al bunei hrăniri și furnizării energiei

Urmărirea proteinelor din lapte, în special, este un indicator excelent dacă vacile tale digeră și își consumă energia în mod eficient. Proteinele din laptele produs este o reflectare a stării energiei efectivului în ultimele 7 până la 10 zile. Dacă observați scăderea proteinelor din lapte, vacile nu au energie suficientă.

Producția de grăsime este o reflectare a cantității de fibre digerate de cireadă în ultimele zile.

Vacile care consumă predominant iarba fragedă, vor mânca de fapt mai puțină substanță uscată, vor face multă mișcare pentru a o căuta, pierzând astfel timp și energie care ar trebui să fie dedicate consumului de iarbă de calitate, rumegând eficient pentru a produce lapte de calitate mai bună.