Cum intretinem plantatiile de mur primavara, in conditii de seceta

Vremea capricioasa de pana acum  s- a rasfrant major in agricultuta, iar pomii si arbustii fructiferi au avut si au in continuare de suferit. Fie temperaturile au scazut mult sub medie, fie ca a fost vorba  de seceta accentuata, toti acesti factori pun sub semnul incertitudinii productia din acest an. In incercarea de a contracara cat de cat aceste lucruri, fermierii fac eforturi din rasputeri sa tina pasul macar cu calendarul lucrarilor.

 ,,La inceputul lunii martie, am facut taierile de curatire, am pastrat drajonii cu potential productiv, dupa care s-a trecut la legari. Este o lucrare de care depinde mult fructificarea, pentru ca soarele sa poata patrunde in mod egal atat in timpul infloririi, cat si la momentul coacerii murelor. Imediat dupa aceea se da cu o solutie pe baza de cupru, care are rolul sa ajute la o buna  cicatrizare la locul taierilor. Pentru ca este seceta, acum in aprilie, am dat deja drumul la irigatie si eu lucrez cu sistemul prin picurare, dar se poate si prin alte modalitati. Tot pentru contracararea efectelor secetei, in aceste zile am intrat in plantatie cu tractorul si fac o frezare a solului printre randuri. Aceasta lucrare este ca o ploicica buna, este foarte utila la mur”, spune Victor Dorobantu, fermier argesean din comuna Darmanesti. 

„In plantatiile ecologice, in aceasta perioada, este recomandat a se aplica si prima stropire cu solutii foliare, care au rolul de a da forta si vigoare murilor”, mai spune fermierul, proprietar al  unei plantatii frumoase, ce se intinde pe o suprafata de peste un hectar.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole