27 mai 2022 - 18:14

Cum diminuezi stresul termic al bovinelor gestante din ferma ta, in perioada anotimpului rece

Deși s-au efectuat numeroase studii cu privire la examinarea efectelor stresului termic și a altor factori de mediu asupra fiziologiei animalelor, efectele de stres care apar în timpul anotimpului rece nu au fost cercetate pe scară largă.

Vă prezentăm în continuare câteva dintre concluziile la care au ajuns cercetătorii care au studiat fiziologia digestivă și metabolismul bovinelor stresate și răspunsul acestora la producția lor în astfel de condiții adverse. De asemenea, sunt luate în considerare și strategiile de gestionare și hrănire care trebuie adoptate pentru atenuarea efectelor de stres la frig.

Aportul de hrană și comportamentul de masticare
 
Stresul provocat de anotimpul rece stimulează de obicei pofta de mâncare, iar acest lucru crește
cerințele metabolice ale animalului. Studiile au arătat că pentru fânul tocat, rata de consum a crescut cu 22-31%, până la 10%, pentru peleți, la prizele fixe, reducând astfel durata consumului. La bovine, timpul de ruminație crește, de asemenea, pentru a compensa scăderea timpului de mâncare. Astfel, masticarea pe ciclu de ruminație a crescut cu aproximativ 10%, din cauza expunerii la frig, și cu aproximativ 20% din cauza alăptării. Așadar, aportul crescut de furaje al acestor animale, care alăptează, a fost acomodat prin creșteri proporționale ale efortului de mestecat, mai degrabă decât prin creșterea eficienței mestecării.

Digestibilitatea
Tabelul 1 prezintă valorile de digestibilitate ale substanței uscate (DM) și ale azotului (N) la juninci și
vacile expuse la o temperatură exterioară scăzută în comparație cu animalele păstrate în interior. Efectul expunerii la frig a fost mai evident pentru viței, comparativ cu vacile mature, ceea ce sugerează că efectele temperaturii asupra digestiei pot urma principiul general potrivit căruia animalele cu dimensiuni mai mari ale corpului sunt mai puțin susceptibile să fie afectate de modificările de temperatură ale mediului decât animalele mici.

T1 

 
În ciuda digestibilității reduse, există un apetit crescut asociat, după cum am indicat mai sus. În situații cu alimente abundente, un animal poate beneficia mai mult de creșterea poftei de mâncare decât de pierderea capacității reduse de a digera hrana.
 
Răspunsuri metabolice la stresul rece

Fluxul de sânge și modificările endocrine
Expunerea la frig scade porțiunea debitului cardiac care curge spre tractul gastro-intestinal, osul copitelor membrelor inferioare și diafragma, aceasta din urmă fiind în concordanță cu o rată de respirație redusă. Stresul rece crește, de asemenea, secreția hormonilor catabolici, cortizolul și catecolamina și modificările mai modeste ale secreției hormonului anabolic insulină, ceea ce duce la un răspuns catabolic net. Efectul combinat al acestor modificări endocrine este de a crește mobilizarea surselor de energie pentru utilizarea muschilor tremurători.

Cetoza de sarcină
Se știe că vremea rece crește susceptibilitatea la cetoza sarcinii. Aceasta poate fi un răspuns nespecific la stres sau înfometare. În plus, unele dintre adaptările metabolice la expunerea la frig pot crește susceptibilitatea la cetoză atunci când provizioanele alimentare sunt limitate.

Hipomagnezemia
Expunerea la rece crește incidența hipomagnezemiei la rumegătoare datorită nivelului redus de magneziu plasmatic. Expunerea într-un mediu moderat rece nu a reușit să deprime concentrațiile plasmatice de magneziu, dar a acționat sinergic cu înfometarea pentru a induce hipomagneziemie. Rata crescută de lipoliză în timpul expunerii la frig a fost factorul de precipitare, deoarece răspunsul la hipomagneziemie la expunerea acută la frig a fost inhibat de nicotinatul de sodiu al agentului anti-
lipolitic. Nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni într-un mediu rece pot potența efectul lipolizei rapide.

Răspunsuri la producție

Creşterea
Rata de creștere și eficiența conversiei furajelor a bovinelor sunt reduse în mod clar sub stres la rece ca urmare a efectelor combinate ale răcelii asupra funcției digestive și a metabolismului bazal crescut. De asemenea, sa calculat că necesarul de energie de întreținere a bovinelor va crește cu 0,91% pentru fiecare grad sub o temperatură de 20°C la care au fost adaptate animalele, reducând astfel eficiența utilizării energiei pentru creștere și alte funcții biologice.

Studiile au arătat că stresul rece influențează cifra de afaceri a proteinelor la rumegătoare. Rata de degradare a proteinelor a fost crescută mai mult decât sinteza, ceea ce a ducs la pierderea masei
musculare și a calității carcasei.

Graviditatea
Sarcina poate să nu fie afectată în mod negativ de stresul rece. Dacă, totuși, se acordă prea multă
dependență de utilizarea rezervelor de energie ale organismului, în cazul în care nivelul de hrănire este minsuficient sau proteinele sunt ​​deficiente, pot apărea complicații, cum ar fi sindromul de vițel slab. Mai mult, dacă starea corporală este grav redusă, vacile pot avea un potențial redus de alăptare și pot avea întârzieri în procesul de recoltare.

Lactația
Stresul rece provoacă o reducere a secreției de lapte la vacile care alăptează. Răcirea locală a glandei mamare și reducerea fluxului de sânge mamar pot contribui la scăderea randamentului, dar nu pot contabiliza singur răspunsul. S-a demonstrat că expunerea la rece pentru 24 de ore a scăzut extracția de glucoză de către uger, în timp ce utilizarea glucozei de către țesuturile non-mamare a avut tendința de a crește, așa cum se întâmplă la rumegătorii care nu alăptează. Sensibilitatea crescută a țesuturilor non- mamare la insulină în timpul expunerii la frig prelungit ar reduce, prin urmare, disponibilitatea glucozei la uger. Atunci când este însoțit de modificări ale fluxului sanguin, acest lucru poate reprezenta absorbția redusă de glucoză a glandei mamare și secreția de lactoză.

Strategii de management
Condițiile meteorologice nu pot fi controlate, dar există câteva strategii de gestionare pentru a reduce efectele frigului asupra vacilor și, prin urmare, pentru a reduce costurile și pentru a îmbunătăți eficiența producției:
 
 • Monitorizarea temperaturii și creșterea alimentării ca răspuns la vremea rece. Vacile din ultimul trimestru necesită o hrănire suplimentară cu cereale în perioadele în care temperatura efectivă scade sub nivelul critic inferior.
 • Protejarea animalelor de vânt, ceea ce crește stresul rece asupra animalelor.
   Oferirea așternutului uscat adecvat face o diferență semnificativă în capacitatea vitelor de a rezista la stresul rece.
 • Menținerea vacilor curate și uscate îmbunătățește considerabil proprietățile izolatoare și face ca vacile să fie mai puțin sensibile la stresul rece.
 • Furnizarea de fân și cereale suplimentare. Dacă se hrănesc alimente umede, acestea nu trebuie congelate.
 • Asigurați-vă că vacile au apă disponibilă în permanență. Limitarea apei va limita aportul de
  furaje și va face mai dificil pentru vaci să își îndeplinească cerințele energetice. Jgheaburile
  înghețate și apa excesiv de rece limitează serios aportul de apă.
 • Vremea rece poate interacționa cu maturitatea și compoziția materiilor prime. Prin urmare, formularea dietei alimentate animalelor stresate din cauza vremii reci ar trebui ajustată în
  consecință.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.