România este în acest moment cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană în sezonul actual, cu peste 2,7 milioane de tone exportate. Cu toate acestea, prețul grâului nu e la nivelul sperat de fermieri, însă specialiștii preconizează creșteri pe parcursul lunilor următoare.
”În acest moment, grâul este latent, nu are un focus asupra lui. Fundamentele rămân identice: foarte multă marfă în Rusia, o recoltă slabă în Australia, o recoltă slabă în Argentina, iar cererea din destinații este latentă. Am văzut o licitație inițiată de Iordania pe 7 noiembrie, însă Uniunea Europeană este în scădere de putere de export, iar nivelul de export este la -24% față de anul precedent.
România, însă, este foarte competitivă în ceea ce privește exportul de grâu. România conduce detașat clasamentul Uniunii Europene cu un nivel de circa 2,7 milioane de tone, dar mai are și o vânzare de circa 600.000 de tone către Egipt prin autoritatea de stat GASC. Astfel, România rămâne foarte bine poziționată în bazinul Mării Negre și este de departe cel mai mare competitor al Rusiei și surclasând grâul franțuzesc din două motive: logistică și nivelul de proteină al mărfurilor”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
Astfel, în acest context de așteptare pe piață, prețul grâului se menține la un nivel de 212-214 euro/tonă în Portul Constanța. Specialiștii estimează, însă, creșteri de preț în lunile decembrie și ianuarie.