Cum arată culturile agricole la început de aprilie – Perspective pentru recolta din 2021

După problemele provocate anul trecut de secetă, fermierii sperau ca anul acesta să fie unul mai bun din punct de vedere al precipitațiilor, astfel încât să poată să obțină producții bune și să-și mai reducă din datoriile acumulate în 2020. În cea mai mare parte, rugăciunile fermierilor au fost ascultate; ploile și-au făcut simțită prezența pe întreg teritoriul țării, iar culturile agricole arată bine.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone ale țării, pentru a afla cum se prezintă culturile agricole în momentul de față și ce perspective există pentru recolta de anul acesta.

”La noi, situația în momentul acesta ca stare a culturilor arată foarte bine, aș putea să spun că este mult peste ultimii ani. Rezerva de apă s-a refăcut, cred că avem undeva la 400 litri, ținând cont că media multi-anuală este undeva la 500 de litri în România. Avem un an cu precipitații bune, plantele au avut suficientă apă. Grâul se află într-o fază destul de avansată, este undeva la al doilea internod. Avem variații de temperatură între zi și noapte, dar nu au fost afectate plantele, nu există atac de insecte în momentul acesta; deci nu avem nici boli, nici dăunători. Primul tratament a fost efectuat. Orzul și-a reluat foarte bine activitatea după repausul vegetativ. A fost o toamnă puțin cam lungă și călduroasă, au fost atunci ceva atacuri de afide, dar au dispărut peste iarnă. Toți fermierii din zonă au fertilizat, culturile arată excepțional. Rapița arată la fel de bine, are o tijă florală de 20-25 cm; fermierii trebuie să fie pe fază, pentru că este posibil ca în următoarea perioadă să apară Ceutorhynchus la tulpină, dar cu tratamente preventive și monitorizare permanentă nu cred că vor fi probleme. Sperăm ca în acest an să se recupereze toate pierderile de anul trecut”, a precizat Aurel Pană, fermier din județul Giurgiu.

Situația se prezintă bine și în culturile agricole din județul Călărași, spune președintele LAPAR, Nicu Vasile. Cu toate acestea, liderul fermierilor susține că pierderile suferite anul trecut vor fi greu de acoperit, în contextul în care și prețurile inputurilor au crescut extrem de mult.

”Și în zona noastră culturile agricole arată bine. Eu acum vin de la Constanța, chiar mă uitam pe solele colegilor de acolo, au început chiar să semene pe alocuri. Eu cred că într-o perioadă scurtă va fi nevoie de ceva ploi în zona Dobrogea și Călărași. Nu știu dacă recuperăm pagubele de anul trecut, pentru că a fost un an foarte greu pentru agricultura din sudul și sud-estul României. Lucrez din 1997 și nu am întâlnit o asemenea secetă, atât la culturile de primăvară, cât și la cele de toamnă. Sperăm la producții mari și prețuri bune. Prețurile de achiziție n-au cât să crească atât de mult, încât să acoperim și pierderile de anul trecut. Doar să trecem pe produse finite”, ne-a spus Nicu Vasile.

Totuși, starea culturilor nu este la fel de bună în toate zonele țării. Potrivit fermierului Constantin Epure, în județul Vâlcea, primăvara rece a produs ceva probleme, iar cultura de rapiță înregistrează deja pierderi în proporție de 20-30%.

”O caracteristică a ultimilor ani a fost faptul că iarna s-a mutat primăvara, iar primăverile, cel puțin în zona mea, indiferent că sunt umede sau secetoase, sunt reci. Culturile arată promițător, cu excepția rapiței pe care am prins-o cu apă foarte multă în primul îngheț; 20-30% din ea este deja pierdută. Grâul, din cauza oscilațiilor foarte mari de temperatură, are un oarecare stres. Aș fi vrut să intrăm la floarea soarelui, dar umiditatea este excesivă, cred că am depășit deja media multianuală. Dacă ploaia e mai bună decât seceta, vă pot spune că zăpada ar fi fost mult mai bună decât ploaia, pentru că foarte multă din apa care a căzut nu s-a înmagazinat. Una peste alta, pare un an bun, deși prin comparație cu anul trecut, când am avut mai puține precipitații, culturile arătau puțin mai bine”, a precizat Constantin Eupre.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole