Cum arată cele mai noi 10 soiuri de legume românești

soiuri noi legume românești

Reușită remarcabilă a cercetătorilor de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale (BRGV) de la Buzău. România este mai bogată cu zece soiuri noi de legume și plante pentru care cercetătorii buzoieni au reușit să obțină omologarea, brevetarea și înscrierea în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România și în Catalogul European.

Cu alte cuvinte, acestea pot fi introduse în cultură în sigurantă și, cel mai important, pot rezista la noile condiții climatice.

„Noile soiuri sunt dezvoltate pentru a asigura producții ridicate și de calitate, destinate consumului în stare proaspătă și industrializării. Ele pun accent pe adaptabilitatea la condițiile pedoclimatice locale și rezistența la agenții patogeni, fiind rezultatul unor cercetări riguroase și al utilizării resurselor genetice, predominant endemice”, explică cercetătorii buzoieni.

Într-un articol de specialitate, cercetătorii explică practic ce importantă are această muncă de ani de zile, în urma căreia se obține omologarea unui soi nou ș ice înseamnă creșterea valorii patrimoniului vegetal românesc.

„Omologarea unui soi nou reprezintă recunoașterea oficială a valorii sale biologice și economice, în urma unor teste riguroase de performanță și stabilitate. Acest proces asigură fermierii și consumatorii de calitatea și autenticitatea soiului, garantându-i proprietățile descrise. Omologarea este esențială pentru protejarea patrimoniului vegetal și pentru asigurarea diversității culturilor agricole, contribuind astfel la siguranța și securitatea alimentară și la conservarea biodiversității. Omologarea noilor soiuri de către BRGV Buzău îmbogățește patrimoniul vegetal românesc, oferind agricultorilor acces la resurse genetice valoroase, adaptate specificului pedoclimatic autohton. Aceste soiuri contribuie la creșterea productivității agricole și la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol românesc”, spun cercetătorii.

Pe lista noilor soiuri certificate sunt diferite tipuri de legume, dar și plante din flora spontană.

  1. Allium sativum – Usturoi DANUBIUS1 usturoi Danubius
  • Potențial ridicat de producție și capacitate mare de păstrare.
  • Obținut dintr-o clonă identificată în zona Buzăului, păstrează gustul și aroma tradițională românească.
  • Grupă a doua de maturitate.
  1. Basella alba – Spanac verde urcător LUDOVIC2 spanac verde urcator Ludovic
  • Primul soi aclimatizat și omologat în România.
  • Planta hermafrodită, cu perioadă de consum lungă, cultivabilă pe toată perioada caldă, în spații protejate și în câmp.
  1. Benincasa hispida – Dovleac de ceară RECORD3 dovleac de ceara Record
  • Primul pepene de iarnă aclimatizat și ameliorat în România.
  • Planta unisexuată monoică, cultivabilă în câmp și spații protejate.
  1. Brassica juncea subsp. integrifolia var. crispifolia – Salata iute BLANDIANA4 salata iute Blandiana
  • Primul soi de Brassica juncea omologat în România.
  • Frunze gofrate, mari, cu aromă iute specifică plantei de muștar.
  1. Momordica charantia – Castravete amar AMIRAL5 castravete amar Amiral
  • Plantă anuală, erbacee, cu aspect de liană, vegetează și fructifică bine în condițiile din România.
  • Cultivabilă în câmp și spații protejate.
  1. Perilla frutescens var. crispa f. purpurea – Susan sălbatic CARMINA6 susan salbatic Carmina
  • Prima creație biologică de susan sălbatic aclimatizată în România.
  • Frunze roșii-grena și bicolore, utilizări multiple în alimentație și medicină.
  1. Pisum sativum – Mazăre de grădină PONTICA7 mazare de gradina Pontica
  • Soi timpuriu, cu bob extrafin și păstaie verde, destinat consumului în stare verde.
  • Productivitate ridicată și perioadă extinsă de consum.
  1. Vicia faba – Bob BASARAB8 Bob Basarab
  • Bob mare, cu creștere determinată și semințe bej cafenii.
  • Adaptat condițiilor din România, cu potențial mare de producție și rezistență genetică la agenți patogeni.
  1. Rumex acetosa – Măcriș LORD9 Macris Lord
  • Obținut din resurse genetice endemice de la baza masivului Penteleu.
  • Plantă care atinge 150 cm înălțime, produce masă vegetativă pe tot parcursul verii.
  1. Solanum lycopersicum – Tomate de câmp VALAHIA10 tomate de camp Valahia
  • Soi cu creștere determinată, destinat consumului proaspăt și industrializării.
  • Fructe roșii, ferme, rezistente la crăpare, cu capacitate bună de păstrare.

Cele 10 noi soiuri sunt obținute din semințe autohtone, dezvoltate tocmai pentru a asigura producții ridicate și de calitate. Semințele pentru multiplicarea soiurilor vor putea fi obținute de fermieri începând de anul viitor, anunță cercetătorii de la Banca de Gene Buzău.

Cercetătorii buzoieni mai au în curs de omologare alte 32 de creații noi, prin care și-au propus să îmbogățească patrimoniul vegetal național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *