Cum arată azi piața utilajelor – În cât timp îți ajunge tractorul nou în fermă

Dacă în cursul anilor trecuți, piața utilajelor agricole a trecut print-o adevărată criză, iar termenele de livrare ale acestor mașini și utilaje ajungeau și la 12 luni de zile, situația s-a remediat în ultima vreme. Reprezentanții industriei supun acum că stocurile au fost refăcute, producția și-a reluat cursul normal, astfel că fermierii care vor să-și cumpere utilaje noi pot avea parte de ele imediat.

”Acum ne bucurăm să anunțăm și să informăm toți fermierii că avem stocuri, există stocuri de mașini și utilaje agricole, atât în rândul membrilor APIMAR, cât și probabil la ceilalți colegi din piață. Livrările nu mai sunt o problemă, nu mai întâmpinăm dificultăți în asigurarea utilajelor”, a precizat Mihai Ivașcu, director executiv al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), pentru AGRO TV.

Cu toate acestea, există, în continuare, și probleme. Principala este legată de puterea de cumpărare a fermierilor care a scăzut în ultimul timp, corelată cu creșterile semnificative ale prețurilor mașinilor și utilajelor agricole.

Reprezentantul APIMAR a explicat și care este cauza acestor scumpiri:

”Problema de care ne lovim acum este că am început anul în forță, mă refer la interesul fermierilor față de achiziționarea de utilaje noi, însă acest entuziasm a început ușor-ușor să dispară. Motivul putem să bănuim că ar fi acela al scăderii destul de mari a prețurilor la produsele agricole. (…) Bineînțeles, prețurile la utilajele agricole au crescut, din păcate. Acum ne situăm undeva la 10-15% creștere față de anul trecut. (…) Materia primă de bază folosită la utilajele agricole este oțelul, iar aceasta este o materie primă de bază folosită și în industria armamentului. Iată de unde și o creștere a prețurilor”, a precizat Mihai Ivașcu, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole