Cum arată azi piața cerealelor – Prețul porumbului în Portul Constanța

sprijin pentru fermieri pretul porumbului pretul cerealelor fermieri despagubirile de seceta 15 octombrie

Prețul porumbului pentru recolta din 2024 încă nu și-a început traseul propriu-zis. Recolta nouă mai are mult până va ajunge în hambare, astfel că prețul rămâne static pe burse în aceste momente. În ceea ce privește prognozele la nivel mondial, Argentina are probleme, Statele Unite ale Americii sunt în întârziere cu însămânțarea, iar Ucraina se anunță încă de pe acum cu o recoltă foarte bună.

”La porumb în acest moment avem un indice static, pentru că, cu toate ploile care cad în Statele Unite, însămânțarea merge. Nu cred că această întârziere pe care o au în acest moment va cauza profund în următoarea perioadă. Însă sunt prognozate călduri foarte mari în iunie și iulie în SUA, ceea ce va dăuna oarecum culturii porumbului și vom vedea izbucnirile violente cu care ne-am obișnuit.

În același timp, astăzi, în Argentina, recolta este devastată de o invazie de lăcuste care infectează frunza și care a dus deja la pierderi de peste 3 milioane de tone din recolta argentiniană. Ne ajută pe noi, în complexul european, dar spectrul ucrainean planează în continuare asupra noastră, Ucraina însămânțează în toi porumbul și nu credem că vor genera o producție mai scăzută de 29-30 de milioane de tone de porumb”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru Agrojurnalul Digi24.

În ceea ce privește prețul din Portul Constanța, porumbul din recolta veche se vinde la un nivel de 177 euro/tonă, în timp ce recolta nouă se află la 175 euro/tonă. În acest context, specialistul recomandă prudență și răbdare din partea fermierilor, pentru că pot apărea creșteri de preț pe perioada verii, pe fondul factorilor meteorologici.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture