8 decembrie 2021 - 15:23

Cum îți alegi un consultant bun pentru accesarea fondurilor europene

Orice fermier care dorește să înceapă sau să-și dezvolte afacerea cu ajutorul fondurilor europene, are nevoie de un consultant potrivit. Birocrația și pașii care trebuie parcurși până la obținerea finanțării sunt, adeseori, destul de anevoioși, așa că aveți nevoie de specialiști adevărați în accesarea fondurilor europene, care vă pot îndruma spre un proiect de succes.

Rolul unui consultant profesionist în accesarea fondurilor europene nu este doar de a întocmi documentația, ci și de a clarifica nelămuririle pe care le are potențialul beneficiar, de a căuta cea mai bună soluție privind programul de finanțare și de a întocmi un proiect care poate fi atât finanțat, cât și pus în practică.

Pentru a alege un consultant bun pentru accesarea fondurilor europene, fermierii trebuie să țină cont de câteva elemente: experiența consultantului, profesionalismul, dar și relația pe care acesta poate s-o dezvolte cu beneficiarul. Iată câteva sfaturi oferite de specialiști în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”:

”Oamenii fac tot felul de compromisuri pentru a avea un punctaj mai mare la proiect. Își bagă angajați cu nemiluita. Spre exemplu, își face omul o spălătorie automată și își angajează opt oameni să lucreze, chiar dacă spălătoria funcționează singură și nu se justifică. (…) Recomandarea mea este să vă căutați bine un consultant, pentru că în ultima vreme au apărut tot felul de consultanți. Este bine să vă interesați, să vedeți dacă omul are proiecte, dacă știe cu ce se mănâncă proiectele respective, și e bine să fie un consultant pe care îl găsiți într-o clădire, nu să-l căutați doar la telefon și să vă întâlniți în parc. Relația consultant-beneficiar trebuie să fie una mai specială, ca să puteți să rezolvați problemele până ajungeți să primiți banii și să depășiți perioada de monitorizare”, a precizat consultantul Florin Istrate pentru AGRO TV.

Specialiștii atrag atenția că există, în piață, și anumiți consultanți pentru accesarea fondurilor europene apăruți ”peste noapte”, care în anumite situații pot redacta proiecte care nu au șanse să fie declarate eligibile. Astfel, fermierii trebuie să fie foarte atenți când fac o astfel de alegere.

”Nu trebuie să încurajăm astfel de proiecte. Un consultant este consultant în momentul în care de la scriere, până la finalizarea proiectului, este alături de beneficiar. În momentul în care se scrie proiectul, consultantul știe că el va și ieși cu bine din acel proiect. Căutați-vă consultanți care nu vor doar să depună și să vă lase în ploaie, pentru că este foarte complicat”, a atras atenția și consultantul Marinela Strîmbulescu.