15 mai 2021 - 17:20

Cum afecteaza legea supermarket-urilor producatorii de lapte

Românii au mai puține vaci, dar produc mai mult lapte comparativ cu anii precedenți, este una din concluziile pe care putem să le tragem în urma analizei datelor oferite de Institutului Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, industria laptelui se confruntă cu numeroase probleme, cea mai mare dintre acestea fiind prețul. Invitații lui Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Dorin Cojocaru (președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL) și Claudiu Frânc ( președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România – FCBR), au dezbătut aceste probleme.

”Pe ultimele date ale INS, s-a văzut că în ultimii trei ani a crescut cantitatea de lapte de vacă, în special, în România. A crescut producția, a crescut colectarea internă, a scăzut importul de lapte materie primă. (…) Au început să se dezvolte ferme comerciale, cu peste 100 de vaci, iar cele care au peste 500 de vaci, chiar încep să își dubleze numărul. Acesta este un lucru foarte important, pentru că putem să asigurăm o materie primă pentru industria românească, dar putem să avem și produs românesc la raft la un preț competitiv”, a precizat Dorin Cojocaru.

Cojocaru a atras atenția, însă, că producătorii români ar putea fi afectați de modificările la legea supermarket-urilor și renegocierile care vor avea loc cu aceste magazine, care sunt interesate mai mult să-și promoveze brand-urile personale. În acest sens, președintele APRIL consideră că Ministerul Agriculturii trebuie să intervină.

”Până acum, în Ministerul Agriculturii, de trei luni, eu nu am auzit cuvântul ”industrie”. (…) Să văd un proiect concret de susținere. Dacă nu, să-l facă Ministerul Economiei. Undeva trebuie să mergem, că la Bruxelles nu putem să mergem, că încă suntem români și suntem într-un stat de drept”, a adăugat Cojocaru.

Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, a adăugat că, potrivit datelor INS, deși numărul de capete de vaci din România a scăzut, producția este mai mare, ceea ce înseamnă că crescătorii români investesc în calitate.

”Dintr-o analiză a datelor INS, am constatat că efectivele de bovine din România au scăzut, dar cantitatea de lapte care merge spre procesare a crescut, ceea ce denotă un lucru foarte important: fermierul român face investiții în calitatea efectivului, deci, pe un număr mic de animale, obține producții mai mari decât pe efectivele pe care le-a avut înainte”, a precizat Claudiu Frânc.

Pentru a urmări întreaga analiză, dar și contrele dintre cei doi invitați, vă invităm să urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii ”Agricultura la Raport” pe canalul de youtube AGRO TV.