Cum a evoluat productia de grau a Romaniei de la intrarea in UE?

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, ,după ce în urmă cu 12 ani România a intrat în în Uniunea Europeană cu 3 milioane de tone de grâu, în momentul de față, țara noastră are pentru al treilea an la rând 10 milioane de tone.

“În 2007, România a intrat în Uniunea Europeană cu 3 milioane de tone de grâu. Acum are 10 milioane de tone. 10 milioane în trei ani la rând şi în 2017 şi în 2018 şi în acest an. (…) Dacă în 2007 aveam 12 milioane de tone de cereale, România de trei ani de zile realizează 27 de milioane de tone, în 2017, în 2018 – 31 de milioane de tone şi anul acesta facem în jur de 30 de milioane de tone de cereale”, a precizat Petre Daea.

Domnul ministru susține faptul că rezultatele înregistreate se datorează fermierilor, climei și subvențiilor care au fost acordate la timp de atuorități.

“Sunt trei factori care ne-au ajutat: clima, fermierii care s-au dotat, sunt cunoscătorii celor mai bune tehnologii, sunt ferme azi mult superioare fermelor din ţări cu agriculturi consacrate şi subvenţiile acordate la timp (…) Reţineţi, banii de la UE vin numai după ce Guvernul României dă banii de la bugetul statului. Aceste 9 miliarde de euro pe care i-am luat de la UE i-am dat în primul rând de la bugetul României şi apoi i-am recuperat de la UE, cu respectarea regulilor impuse de UE. Fermierul, evident, este actorul principal, lucrează terenul respectiv, tehnologizându-se, capitalizându-se. Este pentru prima dată în istoria României când avem trei ani agricoli buni, pentru că un an agricol prost se vindecă în trei ani buni”, a precizat ministrul Agriculturii.

Comparativ cu anul trecut, Daea menționează că anul agricol curent este comparabil cu 2018, în ciuda pierderilor apărute în anumite zine.

Sunt pierderi în anumite zone, am avut pierderi în partea de răsărit, în partea extremă de răsărit a ţării, unde seceta ne-a afectat, am avut şi în partea de sud-vest ţării”, a declarat șeful MADR, care a aăugat că “România este astăzi în fruntea UE de trei ani de zile la două culturi foarte importante care ocupă mai bine de 3,5 milioane de hectare: porumb şi floarea soarelui”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole