Culturile vedetă din 2021. Producția de sfeclă de zahăr va fi la maximul ultimilor 7 ani

Fermierii și traderii privesc cu optimism spre perioadele de recoltare.  Față de 2020, producția la hectar va fi majorată la toate culturile importante. Mai mult deât atât, 8 din 13 culturi au randamente în creștere, raportat la media ultimilor cinci ani. Culturile vedetă sunt cele de orz și sfeclă de zahăr.

Sfecla de zahăr ar putea înregistra cea mai mare producție la hectar din 2014 încoace. Comisia Europeană prognozează pentru acest an un randament mediu la hectar de 43 de tone, cu 7% mai mare față de media ultimilor cinci ani și cu 6,2% comparative cu aul trecut. Practic, conform datelor Ministerului Agriculturii, fermierii vor raporta, în medie, cea mai bună producție la hectar din 2014, când pentru fiecare hectar cultivat s-au obținut 44,7 tone.

Randamentele din România sunt însă, chiar și în cei mai buni ani, mult sub cele din restul statelor UE unde se obțin și peste 90 de tone la hectar, cum este cazul Estoniei.

Producții record la orz și triticale

Conform estimărilor Comisiei Europene, rezultate peste media ultimilor cinci ani vor avea anul acesta și fermierii care au cultivat orz și triticale. Deși nu sunt neapărat culturile vedetă din 2021, ele vor aduce profituri mulțumitoare.

La orz, producția medie estimată se ridică la 4,69 tone la hectar, cu 14% peste media ultimilor cinci ani și cu 77% peste nivelul din 2020, unul dintre cei mai grei ani agricoli ai României. Conform datelor Ministerului Agriculturii, producția la hectar din 2021 ar putea fi cea mai bună din 2010 încoace, conform economica.net.

La nivelul UE, producția medie la hectar este de 5,89 de tone, România având a doua cea mai mare creștere raportat la ultimii cinci ani, după Cipru (plus 17%).

În ceea ce privește cultura de triticale, randamentul mediu estimat este de 4,04 tone la hectar, cu 4,2% peste media ultimilor cinci ani și cu 16% peste nivelul din 2020. La nivelul statelor membre, randamentul mediu va fi de 4,17 tone la hectar.

Un an mai bun pentru culturile de grâu și porumb

În ceea ce privește situația la grâu și porumb, ambele culturi se comportă mult mai bine anul acesta decât în 2020, dar raportat la media ultimilor cinci ani creșterea este una moderată. Pentru grâu, Comisia estimează un randament de 4,3 tone la hectar, cu 1,1% peste media ultimilor cinci ani și cu 45% peste nivelul din 2020. Media la nivelul UE va fi de 5,7 tone la hectar.

La porumb, se estimează o ușoară scădere față de ultimii cinci ani luați ca medie ( minus 0,8%), până la 5,6 tone la hectar. Raportat la 2020 se așteaptă însă un plus de 36%.

Și la soia producția va fi una buna, de 2,4 tone la hectar, cu 2% peste media ultimilor cinci ani și 30% peste 2020.

Singura cultură problematică va fi însă floarea-soarelui, unde producțiile ar putea stagna la 2,18 tone la hectar, cu 12% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 28% peste randamentul din 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole