S-A VOTAT în Senat! „Culturi” de panouri FOTOVOLTAICE pe terenurile agricole

Terenurile agricole slab fertile vor putea fi utilizate pentru parcuri fotovoltaice. Aceasta este propunerea legislativă de modificare a Legii 18/1991 privind fondul funciar, pe care Senatul a adoptat-o, miercuri, cu 82 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 24 abţineri, informează AGERPRES.

„Prin excepţie, pe terenurile agricole de clasa a treia, a patra şi a cincea de calitate (slab fertile), având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizaţiei de construire şi a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol pot fi amplasate obiective de invesţii specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacitaţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare. Acestea se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafaţă de maximum 50 de hectare”, prevede actul normativ amendat de Comisia de agricultură a Senatului şi însuşit, miercuri, de plen.

Potrivit propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PNL, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan se face la momentul autorizării construcţiei, cu plata tarifelor aferente.

„Din aceste tarife se constituie fondul de ameliorare a fondului funciar aflat la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv a Ministerului Apelor şi Pădurilor”, prevede actul normativ adoptat de Senat.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

5 COMENTARII

  1. Bună ma interesează pentru o locuință la tara 250m pătrați cu toate utilitățile cite panouri îmi trebuiesc și cit mar costa cu tot cu montat gata de funcționare. Multumesc

  2. Ce bine da să nu credeți că ne vor ajuta ,nau fost instare să ne ajute cu bani pentru sisteme de irigați și hopa montăm panouri nu cred asta ,a da dacă vom avea bani ne vom monta altfel stați liniștiți veci

  3. Ar fi o gravă eroare să se scoată din circuitul agricol terenuri de clasa III și IV de calitate, având în vedere cerința majoră de creștere a producției agricole în viitor. Penuria de alimente este una din crizele majore ale omenirii în viitorul apropiat.
    În prezent, în România, terenurile arabile de clasa a III-a de calitate sunt 40% din total și cele de clasa a IV-a sunt 20%. De asemenea, terenurile cu pășuni-fânețe de clasa a III-a sunt cca. 30% și cele de clasa a IV-a sunt 37%. Ar fi dezastruos pentru România să se dea liber ca toate acestea să se poată scoate din circuitul agricol. Pentru producerea de energie prin parcuri fotovoltaice ar fi suficiente terenurile de clasa a V-a de calitate și cele considerate neproductive.

  4. Ptr 2 locuințe în aceeași curte cca 500 m pătrați cat ar ajunge costul ținând cont ca doar pe o clădire se pot pune panourile aceasta fiind poziționată geografic cerințelor panourilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole