15 mai 2021 - 17:36

Zeci de hectare de culturi agricole si solarii, lovite de grindina

O ploaie cu grindină de câteva minute a distrus, în zona Târgu Frumos, județul Iași, peste 30 de hectare cu zarzavat în câmp, dar și câteva hectare cu solarii. Mai exact, zarzavatul de toamnă din câmp a fost sfărmat, iar folia solariilor arată ca ciuruită, spune Feodorov Eusehnie, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos -ECOLEG, una dintre cele mai vechi asociații din Iași.
 
“Astăzi după amiază au fost 2 șuvaoie de gheață, neașteptate pentru luna octombrie. Noi avem în zonă suficiente sisteme antigrindină, dar cine s-a așteptat? Folia mai subțire are urme de la gheață iar la căldură pocnește și picură înăuntru. Picurătura influențează și recolta se strică. În câmp, grindina a distrus mărar, pătrunjel, praz…”, a precizat directorul executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos – ECOLEG, pentru AGRO TV.
 
Este o pierdere, însă cu toții suntem la mila naturii, a mai spus Eusehnie Feodorov. Acesta a mai precizat că pagubele nu au fost încă evaluate.
 
“Mă bucuram că printre răzoare se seamănă grâul de toamnă și acum plouă. Acum nu știu cât o să ne permită ploaia, că utilaje sunt și moderne. Doamne ajută să fie, că e pâinea cea de toate zilele, să fie pe masă”, a mai adăugat fermierul. 
 
Suprafață totală pe care o deține acesta este de 50 de hectare de solarii și 100 de hectare la liber. La capitolul comercializarea legumelor, fermierul spune că situația stă destul de bine, pentru că sunt cumpărători în piețe, iar lucrurile s-au mai așezat.
 
Nu este pentru prima dată când fermierii din județul Iași sunt puternic afectați de grindină în acest an. Pe perioada verii, fenomenele meteo extreme i-au lovit în repetate rânduri pe agricultori, provocând pagube însemnate. 
 
Autor: Daria Diaconiuc