CULTURA TOMATELOR, INTRE GRADINA SI SERA

Tomata, una din primele 5 legume din lume ca importanta, poate fi cultivata, in functie de destinatia fructelor in camp deschis sau in spatii protejate. Care este cea mai profitabila varianta, aflam in continuare.

482

Tomata  se regaseste in top 5 cea mai populara leguma din lume. In prezent evolutia tehnologica permite cultivarea acestei legume pe tot parcursul anului. Tarile cu cea mai mare productie de tomate sunt China, SUA, Turcia, India si Italia.

Cultura de tomate poate fi realizata in camp deschis sau in sere in functie de destinatia finala a fructelor. In Romania, tomatele sunt cultivate preponderent in camp deschis si mai putin in sere si solarii. Ponderea tomatelor supuse prelucrarii industriale este de 20-30%.

CULTURILE ROMANESTI DE TOMATE

Cultura de tomate in camp si in spatii protejate - 1

Accentuarea preocuparilor la nivel mondial in ceea ce priveste mediul inconjurator conduce la dezvoltarea agriculturii durabile si intoarcerea la varietatile locale de plante.

In prezent, se observa o deteriorare calitativa a tomatelor care sunt dezvoltate genetic intr-un ritm alert pentru o utilizare intensiva, in detrimentul culturilor traditionale.

Aceasta evolutie are ca rezultat pierderea diversitatii genetice a soiurilor locale de tomate.

Soiurile de tomate autohtone care pastreaza caracterele principale ale plantei au nevoie de ajutor pentru a supravietui evolutiei tehnologice actuale.

Astfel, cele mai recomandate soiuri romanesti de tomate pentru cultura in camp sau in sera/solar sunt:

Soiul de tomate Pontica 102

Soiul de tomate Pontica 102 este caracterizat de o crestere determinata, cu fructe sferice, de culoare rosie, cu o greutate intre 90 si 150 grame. Soiul de tomata este rezistent la verticilioza, tolerant la bacterioze si are o capacitate de productie la hectar de 85-95 tone.

Soiul de tomate Viorica

Soiul de tomate Viorica are crestere determinata, fructe de greutate medie, rotunde ovoide, rezistente la crapare. Soiul este destinat industrializarii, avand un continut in substanta uscata de 5.5% si un grad de concentrare a coacerii de 85%. Productia la hectar este de 75 tone. Soiul Viorica este tolerant la alternarioza.

Hibridul de tomate Siriana

Hibridul de tomate Siriana este un soi timpuriu, destinat cultivarii in solarii si sere. Acesta este caracterizat de fructe sferice, de culoare rosie, stralucitoare, cu greutate de 120-180 grame. Soiul are o productie la hectar de 5-5,5 kg/planta. Hibridul de Siriana este tolerant la boli vasculare si la mana.

Soiul de tomata cu crestere determinata Buzau 22

Soiul de tomata cu crestere determinata Buzau 22 este foarte productiv, cu fructe mari, de 180 grame, globuloase, de culoare rosie, uniforma.

Soiul de tomate tip cireasa

Soiul de tomate tip cireasa are crestere determinata si este caracterizat de furcte mici si aromate.

Soiul de tomata Carisma

Carisma este un soi de tomate cu fructe rotunde, de culoare rosie intensa, cu o greutate de 25 grame si o productie de 2,5kg/planta. Soiul este tolerant la virusul mozaicului tomatelor.

CULTURA DE TOMATE IN CAMP DESCHIS

Cultura de tomate in camp si in spatii protejate - 2

Principala intrebare, atunci cand se infiinteaza o cultura de tomate, este care va fi destinatia finala a recoltei, se cultiva pentru calitate sau cantitate?

Plantele de tomate se clasifica dupa destinatia fructelor in tomate destinate procesarii, care se cultiva in camp si tomate destinate consumului proaspat care se cultiva in sere si solarii.

Tomatele destinate procesarii sunt cultivate in camp deschis, cu o durata de dezvolatre de 120-135 de zile in functie de soi.

Cultura de tomate in camp se infiinteaza cu rasad produs la ghivece, in cuburi nutritive sau palete alveolare. Epoca de infiintare a culturii de rosii din rasad incepe atunci cand in sol, temperatura este de circa 10-12 grade C, in perioada 15-25 aprilie, in zonele sudice si cu 15-20 zile mai tarziu, in celelalte zone.

Perioada propice plantarii dureaza 7-10 zile si poate fi realizata manual sau mecanizat.

Distanta de plantare este de 50-80 cm intre randuri si 25-30 cm intre plante pe rand. In acest mod se realizeaza o densitate de 47-57 mii plante/ha.

In primele 5-10 zile dupa plantare se iau masuri de asigurare a densitatii culturii si protectiei acesteia fata de frig.

In cazul in care nu au fost precipitatii se efectueaza o udare usoara pe toata suprafata (100 – 150 m3/ha) sau 1-2 udari la fiecare plana in parte.

Dupa completarea golurilor se efectueaza prasile mecanice si manuale, pentru afanarea solului si asigurarea unei aerisiri si incalziri optime.

Aceste prasile se vor repeta de 2-3 ori, pentru ca terenul sa fie mereu afanat si lipsit de buruieni. Cultura de tomate in camp trebuie irigata corespunzator cu un sistem de irigare flexibil care sa asigure volumul adecvat de umiditate pentru fiecare faza de crestere.

Lucrarile de ingrijire a culturii de tomate in camp

Lucrarile de ingrijire a culturii de tomate in camp trebuie realizate corect si la timp pentru a obtine o recolta bogata. Prima lucrare consta in completarea golurilor, care se realizeaza de obicei, in primele 5-10 zile de la plantare.

Lucrarile de ingrijire cu caracter general sunt completate de lucrari de ingrijire speciale de mare importanta precum: palisarea, copilitul, carnitul si defolierea.

    • Palisarea este o lucrare obligatorie care asigura o buna etalare si conducere a plantelor pe verticala si care permite o iluminare si aerisire optima. In cazul culturii realizate in ciclul scurt, palisarea se realizeaza pe spalier de 40-50 cm
    • Copilitul este o lucrare esentiala prin care se elimina lastarii care concureaza cu tulpina principala
    • Carnitul (ruperea varfurilor de crestere) se realizeaza la 3-5 inflorescente, pentru culturile realizate in ciclul scurt sau la 8-10 inflorescente, in cazul culturilor din ciclul prelungit. Aceasta lucrare are rolul de a stimula polenizarea si de a grabi maturarea fructelor.
    • Defolierea este o lucrare care consta in indepartarea frunzelor imbatranite sau bolnave de la baza plantelor. Lucrarea se efectueaza, pana la nivelul inflorescentei la care incepe maturarea primelor fructe.

Irigarea culturilor de tomate in camp deschis

Irigarea culturilor de tomate in camp deschis se realizeaza ori de cate ori este nevoie, pentru a se pastra umiditatea din sol la 50-60% din IUA (Intervalul Umiditatii Active), de la plantare pana la aparitia fructelor si la 60-70% din IUA, in perioada fructificarii. Norma de irigare a culturii de tomate in camp deschis pentru ciclul scurt este de circa 4.000 m3/ha, distribuita cu 10-12 udari si de circa 6.000 m3/ha, in ciclul lung, distribuita in 15-20 udari.

Fertilizarea faziala a culturii de tomate in camp deschis se efectueaza in functie de gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive si de sistemul de cultura ales.

In ciclul scurt de cultura se aplica doua fertilizari: prima, cu ingrasaminte complexe 200-300 kg/ha, iar a doua, cu azotat de amoniu 200 kg/ha. In ciclul lung se aplica 2-3 fertilizari la sol, primele doua identice cu cele din ciclul scurt, iar a treia fertilizare o repeta pe a doua si se aplica cand leaga fructele in a cincea inflorescenta.

CULTURA DE TOMATE IN SERE SI SOLARII

Cultura de tomate in camp si in spatii protejate - 3

Cultura tomatelor in sere si solarii se realizeaza de obicei in perioada 25 martie – 15 septembrie.

Cultivarea tomatelor in sere si solarii se realizeaza astfel:

    • Se pregateste solarul/sera si terenul
    • Se infiinteaza cultura
    • Se realizeaza lucrarile de ingrijire si recoltare

Culturile de tomate realizate in sere sau solarii, din punct de vedere al perioadei de vegetatie se impart in:

    • Ciclul I – semanarea se efectueaza din timpul iernii (ianuarie, februarie) iar plantarea are loc la inceputul primaverii – martie. Recoltarea se poate realiza din luna mai.
    • Ciclul II – plantarea se face incepand cu luna iunie, recoltarea are loc in lunile august sau septembrie.
    • Ciclul intermediar, plantarea in luna mai si recoltarea in luna iulie.

Aceasta schema de infiintare a culturii de tomate variaza in functie de tipul de solar, de vigoarea plantelor, de zona de cultura si de tehnologia aplicata. Pentru ciclul scurt se folosesc densitati mai mari (35-45 mii plante/ha), iar pentru ciclul lung, densitati mai mici (28-33 mii plante/ha). Plantarea tomatelor se realizeaza manual, in gropi (copci).

Lucrarile de ingrijire a culturii de tomate din sere si solarii

Lucrarile de ingrijire a culturii de tomate din sere si solarii sunt complexe. La fel ca la cultura de tomate in camp prima lucrare de ingrijire este completarea golurilor, care se face in decursul unei perioade de pana la 30 zile de la plantare.

    • Plantele de tomate sunt conduse si palisate folosind sistemul de sustinere special amenajat in sera/solar.
    • Se afaneaza solul inainte de mulcie, manual sau mecanizat.
    • Mulcirea se efectueaza cu materiale specifice (paie, turba, diferite amestecuri organice, folie de polietilena, agrotextile etc.).
    • Copilitul se efectueaza saptamanal, concomitent cu dirijarea plantelor pe sfoara de sustinere.
    • Se elimina frunzele imbatranite, aflate sub etajul de fructe, care au inceput sa se matureze.
    • Se polenizeaza suplimentar mai ales in perioada cand lumina este deficitara si umiditatea relativa a aerului este prea ridicata.
    • Se realizeaza carnitul plantelor, care presupune suprimarea varfului tulpinii dupa 2-3 frunze de la ultima inflorescenta, cu scopul de a limita perioada de recoltare, de a grabi cresterea si maturarea fructelor si de a imbunatati calitatea acestora. Lucrarea se executa cu aproximativ doua luni inainte de data ultimei recoltari.
    • Controlul factorilor de mediu se efectueaza permanent, de la infiintarea culturii pana la ultima recoltare si are ca scop aducerea la nivelul valorilor optime a factorilor de mediu.

In cazul culturilor de rosii din sere si solarii, irigarea se practica pe rigole si prin aspersie sau prin picurare.

TOMATE IN CAMP VS TOMATE IN SPATII PROTEJATE

Cultura de tomate in camp si in spatii protejate - 4

Cultivarea tomatelor in spatii protejate, sere si solarii este de obicei mai costisitoare decat cea in camp, insa si profitul celor care apeleaza la aceasta forma de cultivare este mai mare, deoarece legumele pot fi comercializate timpuriu la un pret mult mai mare.

De asemenea, agricultorii interesati de cultivarea tomatelor pot obtine un sprijin financiar din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru infiintarea unei culturi de tomate in spatii protejate.

Indiferent de metoda si zona de cultivare a tomatelor, perseverenta si munca sunt cele care aduc cel mai mare profit. (sursa:  gazetadeagricultura.info)

Citește și

Cmentariile sunt închise