Cultura pe cale de dispariție în România – Înainte de ’89, eram în topul producătorilor

Cultura de hamei s-a diminuat alarmant de la Revoluție până în prezent. Dacă în 1989, țara noastră avea peste 5.000 de hectare cultivate cu hamei, numărul hectarelor de hamei din 2021 nu depășește 300. Motivele declinului sunt multiple, de la importurile masive până la  lipsa de viziune a proprietarilor care au pus mâna pe construcții după privatizare.

Despre toate aceste subiecte și multe alte taine ale hameiului am aflat de la inginerul agronom Ioan Onea, în cadrul emisiunii ”Realități Rurale”.

”Hameiul era căutat pentru că toate orașele mari aveau fabrici de bere. Sibiul avea bere, Reghinul avea bere, Clujul avea bere, Timișoara avea bere, Craiova avea bere, Constanța avea bere și toate orașele mici aveau o mică făbricuță de bere. Deci desfacere era pentru toate unitățile, iar construcția spalierului de hamei și plantarea acestei plante era în ascensiune. Pot să vă spun că în 1989, această plantă se cultiva pe 5.500 de hectare și eram undeva cotați pe locul 4-5 în Europa.

După revoluție, grupurile mari care au cumpărat fabricile de bere din România, au venit cu materia primă a lor, din afară. În 1991, Germania avea 17.800 de hectare de hamei. După 30 de ani, au dublat suprafețele și au ajuns la 39.000 de hectare. Noi, din 5.500 de hectare, mai avem 300 de hectare, nici nu știu dacă producem exact 300. Eu sunt o fermă cu capacitate de spalier de 50 de hectare, dar am în prezent pe rod aproape 20 de hectare. Mai suntem patru producători de hamei în România”, ne-a spus Ioan Onea.

Pentru a afla mai multe detalii despre hameiul românesc și drumul lui de la fermă până la fabrica de bere, vă invităm să urmăriți ediția completă a emisiunii ”Realități Rurale”, realizată de Bogdan Tudor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole