Cultura de sfeclă roşie, de la A la Z

sfecla_rosie

sfecla_rosieBeta vulgaris (familia Amaranthaceae) este o plantă bienală, cultivată pe suprafețe restrânse, de la care se consumă rădăcina cărnoasă (sferică, sferic turtită sau conică-alungită) sub formă de salată (crudă-simplă sau combinată cu morcov ori măr ras, preparată la cuptor ori prin fierbere) și suc.
Conține vitaminele A, B, C, E și K, minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, mangan etc. تطبيقات لربح المال في مصر ) și fibre, fiind recomandată pentru o alimentație sănătoasă sau în cure pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirilor (afecțiuni cardio­vasculare, hepatice, cancer). Culoarea roșie-violacee este dată de betanină, utilizată drept colorant natural. În secțiune rădăcina de sfeclă prezintă niște cercuri concentrice roșii, în alternanță cu unele mai deschise la culoare. Cu cât cele mai deschise la culoare sunt mai rare, cu atât calitatea este mai bună.
Condiții față de mediu
Sfecla roșie este pretențioasă față de căldură. Temperaturile mai mari de 30°C scad calitatea rădăcinii și diminuează producția, iar cele negative, în funcție de perioada de manifestare, conduc fie la apariția tulpinilor florifere în primul an de cultură, fie la înghețarea rădăcinilor. Sămânța germinează la 7-8°C, temperatura optimă se situează la 15-18°C, iar în timpul depunerii substanțelor de rezervă sunt necesare 20-25°C. Pentru a se dezvolta normal planta are nevoie de cel puțin 10 ore de lumină/zi. الدفع عن طريق paypal Excesul de umiditate dăunează în toate fazele de vegetație. Are nevoie de apă la germinare și răsărire, în primele săptămâni după răsărire și la îngroșarea rădăcinilor. Cultura de sfeclă reușește foarte bine pe solurile cu textură mijlocie, bogate în humus și potasiu, cu un pH de 6-7. لعبه الكوبه
Tehnologia de cultură
Deși literatura de specialitate vorbește despre trei tipuri de culturi (timpurie, 70-80 de zile, semitimpurie, 80-90 de zile și semitârzie sau târzie, 90-100 de zile), în practică se utilizează doar cultura de primăvară, pentru consumul din timpul verii, și cultura de toamnă, pentru consumul rădăcinilor peste iarnă. Ca plante premergătoare sunt recomandate tomatele, ardeii, varza și castraveții pentru cultura de primăvară și ceapa sau mazărea verde pentru cultura de toamnă. Cultura de sfeclă se înființează prin semănat direct în câmp. (Integral pe lumeasatului.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *