Ion Adrian, un argeșean pasionat de agricultura tradițională și sănătoasă, a pus în aplicare o metodă pe cat de interesantă, pe atât de avantajoasă, după spusele sale – cultura de roșii și cea de porumb, împreună, pe aceeași bucată de pământ. Fermierul spune că această cultură mixtă este extrem de ușor de întreținut și oferă o bună rentabilitate unui petec de pământ de lângă casă.
”Am înființat cultura de porumb primăvara devreme, a răsărit, l-am prășit și am pus în funcțiune și instalația de irigare prin picurare. În timp ce porumbul creștea în grădină, și roșiile se înălțau în solarul destinat special răsadurilor, pe care mi le produc singur”, ne-a relatat agricultorul.
Cu migală, răbdare și bine informat, gospodarul le-a ajutat să atingă maturitatea la care să poată fi plantate în grădină. Și ce loc mai bun decât exact printre plantele de porumb:
”Când vremea s-a mai încălzit și temperatura nocturnă în sol a permis, undeva prin luna mai, am plantat un fir de roșie lângă un fir de porumb. De ce așa? Pentru că porumbul este destul de viguros și susține firul de roșie, obligatoriu, un soi cu creștere determinată. Așa are și apă, este protejată și de arșiță, polenizată corespunzător de albinele atrase de spicul porumbului și rezultă roșii extrem de dulci”, a explicat ing. Ion Adrian, din comuna Bradu.
Astfel, de pe aceeași suprafață de teren, micul fermier recoltează și porumb, pe care îl valorifică atât crud, cât și uscat, în hrana animalelor și a păsărilor din ogradă, dar și cultura de roșii necesare pentru consumul familiei.