Cultura de porumb, calamitată aproape 100% într-un județ!

Cultura de porumb din acest an ar putea fi calamitată în proporţie de 100% pe suprafeţele neirigabile, a declarat prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici, precizând că doar 5% din suprafaţa arabilă a judeţului este irigată, informează AGERPRES.

Acesta a adăugat că fermierii din zonă au început deja să recolteze porumbul pentru a-l putea folosi măcar ca furaj proteic pentru animale.

„Din ce am constatat eu, pe suprafeţele neirigabile, cultura de porumb este calamitată 100% din punct de vedere al rodului. Din cauza situaţiei extreme, mai mulţi fermieri au decis deja să recolteze porumbul, pentru ca acesta să nu se usuce de tot şi să poată fi folosit ca furaj proteic pentru animale. Dar, din punct de vedere economic, aceste culturi nu mai au nicio valoare. Calamitatea va fi mult mai mare decât în cazul culturilor de primăvară. Circa 5% din suprafaţa arabilă a judeţului este irigată, iar acolo sunt culturi care duc spre normalitate, dar nici acolo nu va fi o producţie normală, fiind afectate şi acestea de temperaturile foarte ridicate din aer”, a declarat Nicuşor Halici.

Și cultura de floarea-soarelui ar putea fi calamitată între 80 şi 90%, mai spune prefectul, dar acest procent variază în funcţie de nivelul de precipitaţii din perioada următoare.

Halici a precizat că se centralizează încă rapoartele operative primite de la fermieri şi, în acelaşi timp, se caută modalităţi pentru a combate seceta pedologică anul viitor.

„Încă centralizăm solicitările din partea cultivatorilor. Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Vrancea sunt în teren pentru a constata dacă cele sesizate sunt conforme. Termenul de centralizare pentru culturile de toamnă este 15 august, dar săptămâna aceasta sper să avem o estimare de peste 90%. La culturile de primăvară, porumb, floarea-soarelui, nu au început încă depunerea cererilor. Eu sunt în contact permanent cu ministerul Agriculturii şi cu alte ministere, pentru identificarea resurselor necesare pentru aplicarea unor măsuri urgente de reechilibrare sau temporizare a acestei tendinţe de secetă pedologică pentru anul care vine. Şi sunt mai multe proiecte care se au în vedere. Am deja o prioritizare a lor, având în vedere impactul imediat pe care unele dintre acestea le-ar putea avea. Pentru că nu mai este timp de pierdut”, a precizat prefectul județului Vrancea.

Potrivit acestuia, pierderile economice uriaşe înregistrate de fermieri care vor afecta cu siguranță şi anul agricol următor.

„Pierderile economice în Vrancea sunt uriaşe în acest an. În primăvară, mulţi dintre fermieri se gândeau dacă să mai însămânţeze culturile de toamnă. Majoritatea au făcut-o şi acum regretă. De aceea, această secetă va avea un impact foarte mare şi în anul viitor”, a mai spus Halici.

Din datele adunate până în acest moment de Direcţia pentru Agricultură Vrancea, peste o treime din suprafaţa arabilă a judeţului este calamitată. Până în prezent, s-au primit rapoarte operative pentru o suprafaţă de circa 53.000 de hectare de teren agricol pe care culturile au fost afectate de secetă, din care aproximativ 30.000 hectare pe culturi de toamnă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole