26 ianuarie 2022 - 13:56

Cultură de… date informatice într-o comună din județul Dolj

Iată că mediul rural românesc începe să devină propice pentru afaceri bazate pe cele mai avansate tehnologii. Culturile tradiționale încep să devină din ce în ce mai sofisticate și mai eficiente, cu ajutorul noilor tehnologii agricole, ba chiar asistăm, în mod surprinzător, la implementarea unor „culturi” de… date informatice!

ClusterPower, o companie românească înfiinţată în anul 2019 de trei antreprenori români, construiește în localitatea Mischii din judeţul Dolj cel mai mare centru de date din România şi primul centru de date de tip hyperscale din regiune.

Potrivit unui comunicat de presă al ClusterPower, se doreşte ca acest centru de date să devină cel mai puternic punct de comunicaţii regional, cu legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt şi Amsterdam şi conexiune cu 750 de centre de date din lume.

Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii de utilităţi necesare funcţionării echipamentelor IT, incluzând turnarea fundaţiei, construirea centralei electrice şi a primei unităţi din cele cinci care vor dota centrul de date.

Lucrările primului modul sunt estimate să se încheie în decembrie 2021. Pentru realizarea acestui proiect, antreprenorul general al lucrărilor de construcţii este compania General Security din Cluj-Napoca, iar antrepriza generală pentru echipamentele IT şi infrastructura de utilităţi este asigurată de firma Bit Invest Târgovişte.

De asemenea, pentru infrastructura de cloud, ClusterPower are semnate acorduri cu companii precum NVidia, HP, NetApp, Cisco Systems, F5, Palo Alto Networks, Exagrid, Schneider, Vertiv, şi York. Echipamentele care vor fi montate în centrala electrică vor fi furnizate de Rolls Royce – MTU, General Electric şi Hitachi ABB.

Parcul tehnologic pe care îl construieşte ClusterPower se întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp şi va crea un centru de infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop dezvoltat împreună cu liderul mondial Nvidia.

Campusul va dispune de o infrastructură de calcul performantă, necesară dezvoltării de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată. Siguranţa în exploatare va fi realizată pe baza standardelor de securitate Tier III în parteneriat cu Uptime Institute. „Eficienţa energetică a centrului de date (PUE) va fi de 1.1, ceea ce va plasa parcul tehnologic în primele locuri din topul global al industriei”, precizează compania.

ClusterPower a fost înfiinţată în anul 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, expert în energie cu experienţă de 15 ani în management şi 20 de ani experienţă în domeniul infrastructurii energetice şi proiectelor tehnologice complexe; Vladimir Ester, expert în infrastructură şi servicii IT, lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic şi în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură; Carmen Ursa Georgescu, expert în relaţii internaţionale şi 12 ani de experienţă în proiecte globale cu prezenţă pe mai multe continente. Cei trei fondatori sunt absolvenţi EMBA Asebuss şi Kenesaw State University.