Cultura de cereale pentru care prețurile pe burse au explodat! Cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani!

Vremea a afectat profund culturile uneia dintre cele mai căutate cereale din lume, care stă la baza alimentației a miliarde de oameni, conducând la o adevărată explozie a prețurilor pe burse.

Astfel, pe piața orezului, căci despre această cultură este vorba, prețurile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Această evoluție a prețurilor la orez pe bursele de cereale vine în urma restricţiile la export impuse anul trecut de India, cel mai mare exportator mondial mondial de orez, precum şi de îngrijorările că seceta provocată de fenomenul meteo El Nino va afecta producţia din Asia de Sud-Est, o importantă regiune pentru această cultură, îngrijorări ce au sporit odată cu inundaţiile catastrofale din sudul Braziliei, un alt mare producător mondial de orez.

Potrivit Bloomberg, de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, preţurile la orez thailandez spart, care servesc drept referinţă pentru piaţa din Asia, au crescut cu 71 de dolari, ajungând la 649 de dolari pe tonă. Această tip de cereale este vital pentru dieta a miliarde de persoane din Asia şi Africa, iar cel mai recent avans ar putea alimenta presiunile inflaţioniste şi ar putea majora facturile la import pentru cumpărători.

La recenta creştere a preţurilor au contribuit din plin și inundaţiile din Brazilia, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie afectat de inundaţii timp de mai multe săptămâni, potrivit lui Charles Hart, analist pe materii prime la BMI.

„Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, ceea ce creează serioase îngrijorări cu privire la volumul producţiei interne şi la eventualul surplus ce ar putea fi exportat, a explicat analistul.

- Publicitate -

Deși conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA) Brazilia este al nouălea mare exportator de orez,statul sud-american ar putea fi nevoit să importe acest tip de cereale, în condițiile în care preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat recent că ploile vor amâna recoltatul orezului în statul Rio Grande do Sul.

Un alt factor care impulsionează preţurile la orez este încetinirea cu care ajunge pe piaţă noua recoltă în Asia de Sud-Est, deși recoltarea orezului în Thailanda şi Vietnam, al doilea, respectiv al treilea mare exportator de orez din lume, se apropie de sfârşit, precizează Peter Clubb, analist la Consiliul Internaţional al Cerealelor.

Pe partea de cerere, Indonezia continuă să cumpere cantităţi mari de orez, astfel că, potrivit lui Peter Clubb, prețurile la acest tip de cereale vor fi influențate în principal de ritmul achiziţiilor de orez ale Indoneziei precum şi orice potenţiale modificări în ceea ce priveşte restricţiile la export ale Indiei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole