Cultura câștigătoare pentru fermieri, care a luat fața grâului în 2024

Deși grâul este una dintre culturile de bază ale oricărui fermieri care activează în cultura mare, anul acesta, alta pare a fi cartea câștigătoare pentru fermieri, cel puțin în județul Călărași. Deși este de obicei materia primă cu cel mai scăzut preț, orzul pare că se prezintă bine anul acesta, iar fermierii se așteaptă la producții care să depășească 6 tone/hectar.

”La orz, pe anumite zone, cred că în două săptămâni vom intra la recoltat. La cum arată, pare să fie o cultură câștigătoare anul acesta, comparativ cu grâul, pentru că a beneficiat de precipitațiile din a doua parte a lunii aprilie.

Din ce am mai vorbit și cu alți fermieri, ei se așteaptă să treacă de 6 tone, să se apropie de 7 tone/hectar anul acesta. Vom vedea, mai este mult, dar cred că l-au ajutat acele precipitații de la sfârșitul lunii aprilie, pentru că l-a prins exact în momentul de final al înfloritului și formarea bobului”, a precizat Ștefan Moraru, fermier din județul Călărași, pentru AGRO TV.

Totuși, situația diferă mult de la o zonă la alta, chiar și în același județ. Acolo unde precipitațiile nu și-au făcut simțită prezența, fermierii irigă prin toate posibilitățile.

”La rapiță, pe zona de sud-est a județului Călărași, unde ultimele precipitații au fost undeva între 80 și 100 de litri/mp, cred că vom sări de 3 tone/hectar lejer, dar în zona de nord a județului, lucrurile nu stau așa. Toate sistemele de irigații, cine are, le are în lucru; că e porumb, că e soia, grâu, orz, toată lumea irigă”, a mai subliniat Ștefan Moraru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole