Seceta de anul trecut, dar și previziunile nu tocmai liniștitoare privind prețul pe burse al porumbului îi determină pe fermieri să caute soluții în privința culturilor pe care urmează să le înființeze anul acesta.
Una dintre acestea pare a fi cultura de sorg, o specie de cereale populară în Africa, rezistentă la secetă și cu valori nutriţionale ridicate, care începe să ia locul culturilor de porumb.
Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei Agricole Buzău, sorgul a fost deja adoptat de către tot mai mulți fermieri din judeș, după ce au constatat că plantele rezistă mult mai bine la secetă şi oferă un randament bun din punct de vedere al producţiei la hectar, informează AGERPRES.
„Foarte mult se cultivă sorg. Un înlocuitor de porumb. Este o plantă cu un grad ridicat de proteină, care nu are nevoie de apă multă, se seamănă după 1 mai, îi place căldura şi lumina, din acest motiv rezistă la secetă. Înainte nu era bine valorificată, dar acum înţeleg că are un preţ mai bun ca porumbul”, spune directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Acesta este convins că sorgul este o plantă a viitorului, care va câştiga din ce în ce mai mult teren, pe fondul schimbărilor climatice.
„Acum se cultivă în tot judeţul, înainte o puteam regăsi răzleţ, dar acum fermierii o să însămânţeze o suprafaţă mult mai mare. Dacă înainte vorbeam de 100 de hectare, de data asta se va trece de 1.000 de hectare lejer. O să se cultive şi porumb, dar mulţi au testat anul trecut sorg şi au obţinut producţii de două tone la hectar şi la porumb mai nimic. Drept urmare, sunt premise favorabile culturii. Anul acesta este obligatoriu să pui culturi proteice, aşadar va fi un pic mai mozaicată paleta de culturi atât datorită regulilor impuse, cât şi a climei care te face să te adaptezi”, a precizat Cosmin Florea.
Fermierii care au încercat această cultură spun că sorgul este o plantă foarte rezistentă la secetă datorită sistemului radicular bine dezvoltat pe care îl are şi care se întinde pe suprafaţă mare în pământ. Mai mult, din punct de vedere nutritiv, sorgul este chiar mai bogat în substanţe hrănitoare ca porumbul, ca valoarea nutritivă.
În aceste condiții, motivați și de faptul că unii dintre colegii lor au obținut, în condițiile de secetă de anul trecut, producții între patru şi şapte tone la hectar, tot mai mulți fermieri din Buzău alocă suprafețe din ce în ce mai mari culturilor de sorg.
De altfel, și pecialiştii din agricultură susţin că, în situaţia unui nou an secetos, culturile de porumb riscă din nou să fie afectate, iar culturile noi, cum sunt cele de sorg, se pot dovedi la un moment dat viabile.
Bateți câmpii oameni buni! Articol mincinos total. Cum comparați 2 tone de sorg cu „mai nimic la porumb”? Ce înseamnă „mai nimic”?
Dacă vreți să dați un sfat bun, atunci militați eventual pentru asigurarea producției (de porumb, nu prostie de sorg)!!!
Nu comparați producția bună de sorg, într-un an bun cu situațiile de dezastru din unele locuri! Când e dezastru la porumb, nici surgului nu-i merge bine!!!