25 mai 2022 - 01:34

Cultivatorii de porumb obligați să-și lase recoltele pe câmp!

Cutivatorilor de porumb li se cere să își lase recoltele nestrânse în câmp, ca răspuns la creșterea explozivă a preţurilor la energie, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Recoltatul porumbului în Franţa, unul dintre cei mai mari producători europeni alături de România, este în plină desfăşurare şi aproximativ o treime din culturi au fost recoltate.

După recoltare, este necesar ca porumbul să fie uscat, pentru a asigura un conţinut adecvat de umezeală, însă această sarcină devine din ce în ce mai costisitoare pe măsură ce preţurile la gaze naturale au crescut cu 300%.

În aceste codiții, fermierilor francezi li se spune să se pregătească pentru lipsuri în aprovizionarea cu gaze naturale, să utilizeze cantităţi mai mici din acest combustibil sau chiar să amâne colectarea cerealelor, dacă este posibil, a anunţat miercuri Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb din Franţa (AGPM).

Cu toate acestea, recoltarea târzie poate deteriora calitatea porumbului şi să reducă veniturile fermierilor, care şi aşa sunt afectate de explozia costurilor cu uscarea cerealelor, a adăugat AGPM.

În acest context, creşterea explozivă a preţurilor la gaze și energie electrică creează un risc enorm pentru inflaţia globală a produselor alimentare. Deja s-a înregistrat o majorare semnificativă a costurilor îngrăşămintelor, ceea ce reprezintă un risc pentru viitoarele culturi de cereale, în timp ce serele din Olanda unde se cultivă legume au început să reducă iluminatul pentru a mai diminua cheltuielile.

În acest an, pe măsură ce economiile şi-au revenit din pandemia de COVID-19, iar consumul de energie a crescut mai rapid decât livrările, preţurile la gaze naturale au crescut cu 300%, atingând valori record în Europa şi în unele părţi ale Asiei. Aceste creşteri de preţuri au determinat industriile cu un consum mare de energie să revizuiască producţia pentru a putea face faţă unei situaţii care perturbă lanţurile de aprovizionare şi riscă să alimenteze inflaţia.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.