Cultivarea dovleceilor

dovlecelDovleacul se cultivă pentru fructele sale consumate în diferite faze ale maturităţii tehnice având o valoare nutritiva superioara castravetilor.
Fructele sunt consumate sub diferite forme, preparate culinare simple sau combinate, in industria conservelor, industria farmaceutica iar semintele sunt folosite pentru extragerea uleiului comestibil.
Dovleacul este o planta erbacee anuala, are sistem radicular bine dezvoltat care patrunde in sol pana la adancimea de 1,8 m si are o capacitate mare de exploatare a rezervelor de apa si hrana din sol.
Exista mai multe varietati de dovleac: dovleac de vara cu pilele de culoare deschisa si seminte mai moi (varietate care se conserva putin timp) si varietati de iarna care sunt mai seci si dulci, folosit in produsele de cofetarie (durata de conservare este mai lunga).
Semintele de dovleac germineaza in 14-16 zile la temperatura minima de 12-14 grade Celsius si in 6-7 zile la temperature optima de 20-25 grade Celsius
Dovleacul are cerinta foarte mare fata de lumina, pe terenurile umbrite sau imburuenate productia poate scadea considerabil dar si cerintele fata de umiditatea din sol sunt destul de ridicate, dovleacul avand un coeficient foarte mare de transpiratie.Dar datorita sistemului radicular bine dezvoltat suporta bine perioadele de seceta. (Integral pe agorpataki.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole