Cu ce s-au ales oierii după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu

Ieri, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu reprezentanții crescătorilor de ovine, pentru a găsi soluții cât mai rapide pentru soluționarea crizei provocate de focarele de pesta micilor rumegătoare apărute în ultima vreme pe teritoriul României. La discuțiile cu oierii au participat și reprezentanții ANSVSA, dar și ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Una dintre cererile oierilor a fost legată de modificarea procedurilor de lucru în cazurile în care pesta micilor rumegătoare este depistată într-o fermă, astfel încât să nu mai fie omorâte toate animalele. Totuși, se pare că nu vor exista schimbări în acest sens.

”Prima solicitare către echipa de la Guvern a fost să vedem ce putem face să nu mai omorâm animalele în situația în care într-o fermă s-a depistat pesta micilor rumegătoare. S-a propus din partea fermierilor să se treacă la o carantinizare a lor, iar cele care se îmbolnăvesc să fie sacrificate și cele care rămân, să rămână în curtea fermierului. Concluzia a fost că nu se poate pune în aplicare propunerea, din cauza faptului că România nu va putea fi declarată ca țară indemnă la boală dacă rămân animale purtătoare de virus. S-a forțat discuția, s-a repetat, dar s-a rămas la regula de până acum, adică în situația în care animalele vor fi depistate pozitiv, ele vor fi sacrificate”, a precizat Nicu Cioranu, președinele Asociației crescătorilor de ovine ”Păstorul Crișana” din județul Arad, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

O măsură care s-a convenit cu reprezentanții autorităților este interzicerea mișcării animalelor dintr-o fermă în alta pentru cel puțin 30 de zile. De asemenea, o delegație ANSVSA urmează să plece cât de curând în Maroc, pentru a renegocia condițiile de export, astfel încât oierii să poată trimite animale către țările terțe cât mai repede.

”Dacă noi am schimba regulile de la Uniunea Europeană, încă 6 luni cel puțin nu am putea să mai exportăm. O veste bună, totuși, a reieșit: la sfârșitul săptămânii, Constanța și Tulcea ies din carantină. Mai rămânem cu focarul de la Timișoara.

Ca măsură excepțională, se va interzice mișcarea animalelor dintr-o fermă în alta măcar 30 de zile. Singurii care se vor putea mișca vor fi mieii pentru export, care se iau direct din fermă și se duc spre Constanța, pentru că zona portului nu este în carantină. Între timp, ANSVSA va merge în Maroc cât mai repede, ca să renegocieze condițiile certificatului de export, ca să putem vinde. Marocul și Algeria au suficient nevoie de miei ca să putem să rezolvăm problemele din țară, dar după mine vor mai dura 2-3 săptămâni până când vor începe să se vândă mieii”, a explicat Constanța Ștefan, președintele Asociației ”Țara Loviștei”, în emisiunea moderată de Ovidiu Ghinea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole