17 octombrie 2021 - 00:13

Fermieri români, iată cu ce propune UE să vă hrăniți păsările și porcii

Uniunea Europeană (UE27) urmează să permită fermierilor să-și hrănească păsările și porcii cu proteine obținute din insecte.

Decizia, scriu cei de la Bloomberg, ar urma să impulsioneze o industrie aflată în stadiul de debut.

Țările membre UE27 au aprobat această propunere, a confirmat miercuri, 23 iunie 2021, un purtător de cuvânt al Executivului European. Co-legislatorii – Parlamentul European şi Consiliul European – examinează acum măsura și ar urma să finalizeze lucrările la începutul lunii august.

Insectele ar putea deveni o sursă mai sustenabilă de proteine ca urmare a impactului lor mai redus asupra mediului înconjurător şi a valorii nutriţionale ridicate, ceea ce a atras atenţia unor giganţi din industria agro-alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA.

Conform precizărilor făcute de vocile autorizate ale firmei de consultanţă Arcluster Pte., creşterea insectelor pentru hrana păsărilor și porcilor va înregistra un salt de zece ori, depăşind o valoare de 4,1 miliarde de dolari la nivel global în 2025.

Cea mai mare parte din cerere va veni din sectorul creşterii animalelor, deşi până la 10% din producţia de insecte a Europei ar putea merge spre consumul uman, susţine International Platform of Insects for Food and Feed.

Insectele, doar începutul

Utilizarea proteinelor din insecte ca nutreţ pentru pui şi porci reprezintă o inversare parţială a unui embargou introdus în 2001, pe fondul îngrijorărilor provocate de boala vacii nebune (BSE), o boală care a provocat peste 175 de decese în Marea Britanie după ce s-a răspândit de la vite la oameni.

Potrivit Comisiei Europene (CE), modificările vor permite, de asemenea, şi ca unele proteine animale procesate să fie folosite ca nutreţ pentru hrana păsărilor şi porcilor.

Purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, citat de sursa de presă amintită mai sus, a precizat că nu există îngrijorări cu privire la relaxarea regulilor, având în vedere opinia venită de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

În plus, interdicţiile cu privire la hrănirea şeptelului cu animale din aceeaşi specie, şi cea privind folosirea de proteine animale ca nutreţ pentru vaci şi oi, vor rămâne în vigoare.

La începutul lui 2021, EFSA a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră. Opinia exprimată de autoritatea citată este doar primul pas în procesul la finalul căruia autorităţile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

  1. In cazul asta vor aparea ferme sau crescatorii de viermi? Iata noi job-uri pt toate varstele!

Comments are closed.