Cu cât se vinde grâul Portul Constanța – Factorul decisiv pentru creșterea prețurilor

Prețul grâului a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, nu doar pe burse, ci și în piața fizică, lucru resimțit și de fermierii români care au văzut, după multă vreme, oferte de peste 1 leu/kg la poarta fermei. Factorul decisiv care a dus la aceste creșteri este seceta, explică specialiștii.

Atât Rusia, cât și Ucraina, se confruntă cu episoade semnificative de secetă, iar prognozele de recoltă pentru 2024 au fost diminuate drastic.

”Grâul suferă degradări în fiecare moment, pentru că Rusia are o secetă pedologică instaurată de la începutul lunii aprilie. Seceta a contat mai mult decât înghețul, pentru că regiunile cele mai importante unde se cultivă 82% din grâul rusesc sunt foarte afectate. Astfel, ei au degradat continuu recolta, de la 92 de milioane de tone, până la 83,5 milioane de tone, iar eu am așteptări ca acest lucru să se ducă mai departe și nu ar fi o surpriză să vedem Rusia sub 80 de milioane de tone.

Ucraina are aceleași probleme în ceea ce privește seceta, perspectivele sunt în scădere și acolo. Dacă punem Uniunea Europeană cu cele 4 milioane de tone scăzute deja și faptul că gradul de bun spre excelent al Franței a scăzut cu un procent săptămâna trecută, Germania a avut o suprafață mult mai scăzută în toamnă, începem să zărim ceea ce se întâmplă”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-o analiză pentru Agrojurnalul Digi24.

Singurele zone în care prognozele pentru grâu arată foarte bine sunt Australia și Statele Unite ale Americii. ”Statele Unite pentru că acolo plouă, are o prognoză de 50,5 milioane de tone în momentul acesta. A început să plouă și în Australia, ceea ce e un lucru foarte bun pentru ei”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

Toți acești factori explică urcarea accelerată a grâului pe bursele internaționale din ultima săptămână. În ceea ce privește Portul Constanța, prețul grâului se situează undeva la 225-227 euro/tonă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole