Cu cât se cumpără astăzi litrul de lapte la poarta fermei

brânză lapte, vaci

Cu toții ați auzit, cu siguranță, de celebra Telemea de Ibănești, primul brand românesc lactat certificat cu Denumire de Origine Protejata (DOP) la nivel european. Telemeaua de Ibănești este un produs obținut din lapte de vacă produs în zona montană a Văii Gurghiului după o reţetă specifică locului.

Gustul acestui produs este unul unic, datorită laptelui muls de la animalele care păşunează păşunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului. Trecând însă peste aceste detalii, în spatele brandului se află fermierii și procesatorul care se confruntă cu aceleași realități dificile din agricultura românească, precum toți ceilalți.

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Nicu Bumb, inginerul șef al fabricii unde se produce telemeaua de Ibănești. Potrivit acestuia, prețul la poarta fermei al laptelui care este colectat pentru a fi adus la fabrică a ajuns în prezent la o medie de 1,84 lei/litru, o creștere majoră față de nivelul la care se afla acum câteva luni. În plus, toate celelalte costuri adiacente producției s-au majorat substanțial în ultima vreme, ceea ce face ca rentabilitatea afacerii să fie din ce în ce mai dificilă.

”Din aprilie până în septembrie 2021, prețul laptelui la poarta fermei era undeva la 1,52 lei/litru. În momentul de față a ajuns la poarta fermei 1,84 lei/litru. Laptele acesta ajunge în unitatea noastră de procesare undeva la 2,2 lei/litru, cu preț de transport, cu mașini stricate, cu plătit colectori, cu șoferi. E o nebunie totală. Și salariile din iunie până în decembrie au crescut cu 14% în unitatea noastră de procesare. Ambalajele au crescut cu 12% în 6 luni de zile. Toate cresc”, a subliniat ing. Nicu Bumb.

În aceste condiții, șeful fabricii de la Mureș susține că Ministerul Agriculturii ar trebui să intervină cu niște scheme de sprijin pentru a-i ajuta pe producătorii români să se mențină pe linia de plutire.

”Ar trebui Ministerul Agriculturii să vină cu un ajutor, să ne ajute cumva să supraviețuim în condițiile acestea. Nu trebuie să ne îmbogățim, ci să supraviețuim, să ne menținem pe linia de plutire. (…) Cea mai importantă verigă este producătorul, că el ne dă laptele și fără el nu putem trăi; apoi vine procesarea. Dacă una dintre aceste verigi va dispărea, este o mare problemă pentru noi, pentru că vom dispărea toți și vom aduce produse din afară. Sper ca Ministerul Agriculturii să vină cu un ajutor, să putem să supraviețuim în condițiile acestea”, a mai precizat Nicu Bumb.

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture