27 octombrie 2021 - 11:02

Cu cât mai cumpără procesatorii români tona de grâu în paritatea FCA (ferme-siloz-bază)

Potrivit analizei făcute de expertul Casei de Trading a Fermierilor (CTF), Cezar Gheorghe, valabilă la data de 1 februarie 2021, procesatorii de pe piața internă a României contractează grâu de la fermierii autohtoni cu până la 1.080 lei pe tonă, în paritatea FCA (ferme-siloz-bază).

„În piața internă, interesul procesatorilor rămâne constant, cu niveluri de 1.070-1.080 lei /tonă (echivalent 221,5 euro/tonă sau 269 USD/tonă), în paritatea FCA ferme/siloz/bază. Pe lanțul de vânzare, intermediarii oferă pentru loturile mici identificate în diverse locații circa 1.000 lei/tonă (echivalent 205 euro/tonă sau 250 USD/tonă). Pentru loturi mai mici, prețul poate coborî sub acest nivel”, scrie analistul pe pagina de internet a Clubului Fermierilor Români (CF).

Totodată, a mai adăugat expertul, la ora actuală, micii deținători de materie-primă, dar și cei care dețin loturi mai mari de grâu au început să tranzacționeze, alimentați de căderea abruptă a prețurilor înregistrate în urmă cu câteva zile.

„Momentele de neliniște sunt firești, mai ales dacă sunt alimentate de scadențele la credite, ceea ce face ca piața să se miște, un lucru care nu s-a întâmplat des în ultimii ani”, a mai scris Gheorghe pe pagina CF.

Oferta pentru recolta 2021-2022

Un alt aspect sesizat de analist este și cel potrivit căruia prețurile oferite de comercianți și procesatori pentru recolta nouă de grâu sunt mai scăzute față de zilele trecute.

„Efectul căderii se manifestă și la acest nivel. Dacă săptămână trecută observam cotații de 187 euro/tonă, minus 4-7 EUR/tonă în cazul în care grâul este declasat, în săptămână aceasta, notăm medii de 180-182 euro/tonă, minus 5-7 euro/tonă, cotații pentru grâul 2021-2022. Toate prețurile reflectă nivelul de paritate CPT Constanța. Pentru o imagine completă, adaugați la prețul CPT 5-5,5 EUR/tonă și veți regăsi prețul în FOB Constanța”, mai precizează Cezar Gheorghe.

Aceiași procesatori interni manifestă și ei un interes deosebit pentru recolta nouă. Conform precizărilor analistului, cotațiile acestora pentru grâul cu livrare în unitățile de procesare sunt în jurul a 164-166 euro/tonă.

Cu toate acestea, mai precizează analistul, în planul tranzacțiilor de grâu, activitatea a stagnat după căderea prețului pentru acest tip de materie-primă.

„Actorii din piață sunt încă ancorați în prețul precedent, iar piața este deosebit de calmă. Nu se înregistrează tranzacții notabile, fermierii așteptând revenirea la cotațiile anterioare.

Mai mult, analistul a atras atenția că a apărut practica garanției Bilet la Ordin, avalizat în nume propriu, atunci când vine vorba de tranzacții cu grâu.

„Un element descurajant, am putea spune, din punct de vedere al potențialului de încredere. Spunem asta pentru că este aplicat uniformizat tuturor fermierilor, fără a segmenta pe baza comportamentului contractual precedent”, a conchis Gheorghe.

„Câmpiile României arată bine”

În toamna lui 2020, țara noastră era creditată cu o suprafață de grâu însămânțată de 2.150.000-2.170.000 hectare.

„Este o suprafață în creștere față de anul trecut cu 100.000-120.000 hectare. Creșterea s-a efectuat prin deplasarea asolamentului din cauza condițiilor secetoase din 2020.

„Câmpiile României arată bine spre foarte bine la această oră. Încrederea în noua recoltă și în potențialul său este la cote înalte. Conform productivității cu care suntem creditați, și anume 4,73 tone/hectar, producția României ar depăși în anul de marketing 2021-2022 bariera celor 10.000.000 tone cu circa 300.000 tone.

„Acest aspect ne poziționează drept un jucător extrem de activ în bazinul Marii Negre. Ultimele licitații din Iordania pentru recolta nouă au dat acest semnal clar și puternic.

„Poziția geografică a României, cu un avantaj logistic față de vecinele ei, Rusia și Ucraina, potențialul de producție al 2021-2022 (din care extragem necesarul intern), ne duc la un potențial de export de peste 6.000.000 tone”, a conchis analistul CF.