Cu cât este plătit un zilier în agricultură

Fermierii sunt în plină campanie, iar lipsa forței de muncă se resimte mai mult ca niciodată. Astfel, aceștia apelează și la zilieri. 

Un fermier din județul Dolj spune că în plină campanie este din ce în ce mai greu să găsească oameni la muncă: ,,Cu greu găsim forță de muncă, chiar dacă  oferim plata la zi, și asigurăm și 3 mese pe zi. O zi de muncă a unui zilier este răsplătită cu aproximativ 200 de lei”. 

Un alt fermier, din judel Cluj, spune că un zilier este răsplătit în funcție de muncă, aproximativ 14 – 17 lei pe oră. ,,La fermă este mult de muncă, iar un zilier primește între 14 – 17 lei pe oră, în funcție de munca pe care o face. Desigur, hrana este asigurată”, detaliază fermierul. 

Dacă facem un calcul simplu, pentru 5 zile de muncă un zilier ajunge la 1000 de lei, deci, 4000 de lei pe lună. Mai mult, decât minimul pe economie al unui angajat, care este de 2079 de lei. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

8 COMENTARII

  1. Ce este ala zilier ?!? Vine lucrează la tine cât ai nevoie zi lumină pe post de sclav , după marș acasă. Oamenii au nevoie de un venit lunar constant cu caracter permanent cu forme legale obligați cei care primesc subvenții sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent nu vor , eliminați de la plata subvențiilor. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru.

      • Ia exemplu tarile din ue unde se lucrează în agricultură cu forme legale plătiți decent și beneficiază de șomaj. Sa avem ca exemplu agricultură cea dinainte di ’89 unde lucrau milioane de români la țară prin SMA IAS CAP STATIUNI DE CECERARE SECTOAR LEGUMICOL APICOL POMICOL VITICOL ETC iar acum la țară este sărăcie lucie. Fermierii vor sclăvoi zilieri la negru prost plătiți iar ei se plimba cu jepane de sute de mii de euro bucata. Mergeți la țară sa vedeți ce averi au fermierii din bugetul statului din subvenții de pe terenul țăranilor amărâți. Este inadmisibil ca un pfa cu peste 500 de ha subvenționate sa nu aibă angajați cu forme legale. Statul trebuie sa intervină urgent și primul criteriu de acordare a subvențiilor sa fie gradul de angajare.

      • Habar nu are Luis cum este sa muncești la fermă…nu vreau sa detaliez foarte multe…un singur lucru spun..zilierii care sunt plătiți la ora nu își merita nici banii aceia..și vorbesc din proprie experienta

    • Luis,vorbești să te afli in treabă…un zilier ,nu este un sclav,este un bețiv din sat ,care primește „venitul minim garantat”și mai lucrează o zi maxim două pe săptămână, să aibă bani de băutură,încearcă să-l angajezi, îți râde -n nas

  2. Am văzut cum un zilier care a lucrat zi lumină și în căldură de 37-40 grade în solar pină ia venit rău și fermierul din com Izbiceni la pus în căruță și la aruncat într-un șanț în loc să cheme salvarea și nu știu dacă omul ăla și-a revenit dar fermierul sa dus să-și caute alt om pt muncă deci oameni cu ziua sint socotiți sclavi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole