Cu cât a crescut prețul grâului în Portul Constanța în ultimele zile

Pe parcursul ultimelor zile, prețul grâului a oferit surprize plăcute pentru fermierii care au știut să profite de ele. Cotațiile pe bursele internaționale au crescut vertiginos, lucru care s-a resimțit în piața fizică, astfel că prețul grâului în Portul Constanța a atins valori de până la 225 euro/tonă.

Totuși, după această creștere semnificativă, situația s-a mai temperat, explică specialiștii.

”După ce am văzut Euronext pulsând până la nivelul de 260 de euro/tonă, s-a stins ușor în fiecare zi, până a ajuns la un nivel mult mai scăzut, de 246,75 euro/tonă la închiderea sesiunii de vineri. Fermierii au avut de ales, iar nivelul care a fost într-o singură zi a fost de 223-225 euro/tonă pentru recolta nouă la grâu în Portul Constanța. Astăzi s-a stins, avem o indicație de 216-217 euro/tonă”, a subliniat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în analiza pentru Agrojurnalul Digi24.

În ceea ce privește piața la nivel global, există probleme în privința prognozelor producției de grâu în mai multe zone importante, fapt care poate conduce la noi creșteri de preț pe perioada verii.

”Va mai veni combustibilul? Să sperăm că da, pentru că la orizont se arată o lungă vară fierbinte, iar Rusia nu indică încă precipitații. (…) Canada și Statele Unite indică prognoze bune în acest moment, dar sunt origini foarte cunoscute care nu indică aceeași sănătate, cum ar fi Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană”, a mai precizat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole