Cruzime sălbatică într-o comună din Harghita: 300 de găini ucise și abandonate în mai multe gospodării! „Ți-e groază să te uiți la ele!”

Locuitorii comunei harghitene Sărmaș sunt disperați: în ultimele două săptămâni, peste 300 de găini au fost ucise și abandonate în mai multe gospodării din localitate, informează AGERPRES.

Spectacolul de care au parte sătenii dimineața este unul greu de imaginat, având în vedere că autorul grozăviei, un urs de mici dimensiuni, doar zdrobește păsările, fără să le mănânce.

Ultimele pagube au fost produse în noaptea de luni spre marţi, când animalul, a ucis 60 de găini, din două gospodării.

Primarul comunei Sărmaş, Valentin Mîndru, spune că autorităţile locale au organizat mai multe acțiuni de relocare şi chiar de împuşcare a ursului, însă până acum acestea nu au avut succes.

„Avem un urs care se ocupă numai de «găinării», cum se zice, se ocupă de găini. Ne-a omorât undeva la 300 de găini, în decurs de două săptămâni şi jumătate. Am încercat toate metodele legale de a-l înlătura, dar e foarte greu. (…) Aseară (luni seara – n.red) l-am localizat, dar nu l-am văzut, că l-am scăpat din centru, chiar lângă primărie a fost, apoi a trecut peste Mureş, peste calea ferată şi s-a dus în cealaltă parte a comunei, în satul Hodoşa şi acolo a zdrobit, pe la 2.30-3.00, vreo 60 de găini, la vreo două gospodării. (…) Le omoară, nu le mănâncă. Ţi-e groază să te uiţi la ele când ajungi acolo. De două săptămâni aproape ştiu fiecare gospodină când se trezeşte dimineaţa, că mă sună: «domnule primar, mi-a mâncat găinile»!”, a spus Valentin Mîndru.

Primarul din Sărmaș a precizat că deși comisia de intervenţie, constituită potrivit legii, s-a întrunit de mai multe ori, nu s-a putut face nimic, întrucât ursul merge de la o gospodărie la alta, parcurge câţiva kilometri şi e greu de prins.

Mai mult, a existat o situaţie în care ursul a atacat comisia de intervenţie și s-a luat decizia împuşcării animalului, dar nici acest lucru nu s-a reuşit, întrucât trebuie îndeplinite condiţiile legale.

„În ultimele două acţiuni am propus tranchilizarea şi relocarea, iar într-una din seri a atacat şi comisia şi atunci am propus împuşcarea, dar nu am reuşit. (…) Încă nu am reuşit, pentru că sunt date nişte condiţii în care îl poţi tranchiliza şi împuşca, nu poţi în orice condiţii (…) Nu ai voie să-l împuşti decât în intravilan şi în curte, unde a produs paguba. Şi când ajungem noi, el a fugit, e întuneric, noapte. Dacă nu ne lasă ziua să îl căutăm şi să-l găsim, noaptea nu se poate, asta e”, a explicat primarul.

Acesta bănuieşte că ursul ar fi fost crescut la orfelinatul din zona Bălan, întrucât este obişnuit să mănânce de la găini doar picioarele, capul, gâtul şi câteva organe.

Oamenii din sat sunt foarte nemulţumiţi de această situaţie, iar primarul spune că se caută în continuare soluţii pentru rezolvarea problemei.

„Trebuie obligatoriu să găsim o soluţie că aşa nu se mai poate cu el. Oamenii au înnebunit, a distrus jumătate din găinile din Sărmaş. Vă daţi seama că sunt doi, trei bătrânei, care au 10-15 găini şi le omoară toate, nu lasă nimic şi nici nu le mănâncă. Le omoară şi le lasă vraişte acolo, ţi-e şi milă când te duci dimineaţa şi vezi ce pagubă le-a făcut. Că ei cu găinile acelea, un ou şi un pic de carne, poate ieşeau din iarnă. (…) Lucrăm şi la dosarele de despăgubire, dar multe au primit după un an de zile despăgubiri, dacă au primit, că sunt care nu au primit deloc”, a mai spus primarul din Sărmaș.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole