30 iulie 2021 - 07:17

Criza valorificarii lanii de oaie, o problema care continua

În ediția de miercuri a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți reprezentanți din industria agroalimentară din România. Printre subiectele abordate s-a aflat și problema valorificării lânii de oaie. La momentul actual, România trece printr-o criză din acest punct de vedere, pentru că ciobanii nu reușesc să vândă lâna nici chiar la prețuri infime față de cele de acum câțiva ani.

Gheorghe Nicolae, administrator SC Polsib și achizitor de lână, a făcut în emisiune câteva precizări legate de prețurile lânii și situația delicată prin care trece această piață: ”Prețurile s-au tot modificat în ultimele luni, de la începutul tunsului, din cauză că piața ne-a forțat să venim cu un preț din ce în ce mai mic. Nici cu prețuri de nimic nu ne putem descurca în piață, pentru că este, se pare, un blocaj mondial în domeniul lânii. Așa cum s-a aruncat pielea de câțiva ani, mă tem să nu ajungă și lâna în aceeași situație. Oamenii nu se mai îmbracă cu produse din lână, în apartamente nu mai găsești covoare de lână, nici păturile nu mai sunt de lână, ci din alte materiale. Si atunci, dacă nu se mai folosește, nu putem să-i mai găsim un loc, să-i dăm o întrebuințare”, a spus Gheorghe Nicolae pentru AGRO TV.

Acesta a mai precizat că prețul cu care cumpără lâna în momentul acesta este, în medie, un leu, până la un leu și 20 de bani pe kilogram. Acesta a cumpărat și cu 50 de bani, chiar și cu 20 de bani, însă este dificil să o valorifice chiar și în condițiile acestea. Comparativ, în urmă cu câțiva ani, prețul unui kilogram de lână era în jur de 3 lei.

Florin Dragomir, președintele Asociației Telemeaua de Sibiu, a fost prezent și el în emisiune și a vorbit despre prețul lânii și ajutorul de minimis acordat de Guvern: ”Am vândut lână cu 1 leu și 20 de bani calitatea întâi și cu 1 leu calitatea a doua. Sunt colegi care au vândut și cu 50 sau 80 de bani, fiecare cum a putut. Dacă nu ar fi ajutorul de minimis, am fi în pierdere. Tunsul anul acesta a costat în jur de 5 lei pe oaie, iar o oaie are între 2 și 3 kilograme de lână. Ajutorul de minimis de 2 lei pe kilogram e foarte binevenit, ca să ne putem amortiza cheltuielile.”

Directorul General al Casei de Comerț Agroalimentare UNIREA, Adrian Izvoranu a intervenit și el în discuție, precizând că o mare problemă în privința lânii este reprezentată de importuri. Potrivit acestuia, prețul și calitatea furnizării lânii care vine din Asia extremă nu au rival, așadar cantitatea de lână necesară este acoperită din alte părți ale globului. De asemenea, Izvoranu a mai subliniat că, pentru a avea valoare și a deveni comercială, lâna trebuie spălată. Acesta plănuiește deschiderea unei fabrici de prelucrare a lânii la Sadu, însă lucrurile se mișcă greu deocamdată, din cauza birocrației.

”Noi am avut, în România, cel puțin trei capacități mari unde recuperam lanolina. Nu mai există niciuna. Dacă scoatem lanolina cum trebuie, bine rafinată și bine ambalată, scoatem banii pe toată lâna pe care am spălat-o, iar ce rămâne după ce am scos lanolina putem să vindem pentru construcții, pentru termoizolații. Și atunci îmi convine să ofer un preț bun la cumpărare. Lâna în sine este un conglomerat de aminoacizi. Descompunerea și filtrarea lor dă niște produse al căror preț bate toate celelalte produse. Se poate câștiga mai mult din lână decât din lapte sau carne, dar e nevoie de procesare chimică superioară. Noi am luat în calcul toate lucrurile acestea la fabrica pe care o vom deschide la Sadu, dar merge greu din cauza birocrației”, a precizat Adrian Izvoranu în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.