CRIZĂ mondială pe piața cerealelor! Prognozele pentru grâu sunt dramatice

Recoltele de grâu de anul acesta vor scădea în toate colțurile lumii, arată datele prezentate de specialistul Cezar Gheorghe, expertul Clubului Fermierilor Români în comerțul cu cereale, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

În acest context, această materie primă va fi la mare căutare în perioada care urmează, iar cererea la nivel mondial va fi mai mare decât cantitățile de grâu disponibile pe piață.

”Ucraina va genera anul acesta o recoltă de maxim 19,5 milioane de tone de grâu, față de 33 de milioane de tone, cât a avut anul trecut. Din aceasta, ea va exporta un maxim de 10 milioane de tone. La ora aceasta, Ucraina mai deține un stoc de 5-6 milioane de tone de grâu rămase neexportate. Deci în total, vor avea în jurul valorii de 25 de milioane de tone, dar nu vor exporta decât 10 milioane.

În România, prognozele de recoltă acum câteva zile arătau bine; undeva în data de 4 mai, ne indicau undeva la 9,3 milioane de tone de grâu. Raportul de piață USDA care a sosit în data de 12 mai a cauționat oarecum cifrele, și a spus că vom avea 9,5 milioane de tone. Însă lipsa precipitațiilor face ca această cifră să fie pusă sub semnul întrebării, pentru că avem o secetă pedologică extremă în zona Moldovei. Dacă lucrurile merg rău, s-ar putea să ne scadă producția cu 800.000 de tone, adică să ne ducem în jurul valorii de 8,4 milioane de tone.

Mai departe, Franța și Spania nu au căderi de precipitații și se văd problemele. Prognoza pentru grâul comun în Franța era undeva la 35 de milioane de tone; analiștii lor spun că va fi de numai 32 de milioane.

În Statele Unite, față de 52 milioane de tone prognoză, au coborât la 47 milioane de tone, pentru că în câmpiile de sud și câmpiile centrale a fost o lipsă acută de precipitații. Însă va mai fi o scădere acolo de cel puțin 3 milioane de tone. (…) Mergem mai departe în nordul Africii, care nu este udat de extrem de multă vreme; Marocul producea în fiecare an aproximativ 7,5 milioane de tone de grâu, iar anul acesta vor produce doar 2,2 milioane. Orientul Mijlociu la fel, nu a fost udat, iar cererea lor va fi mai mare cu 38% față de un an normal.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Acum vedem că … Ceaușescu a fost un vizionar și ne-a predat la cheie un sistem național de irigații pe care un popor … l-a furat și distrus crezând că se răzbună pe comunism…și acum stați la mâna Domnului. Halal popor!!

    • Uitat-va la poporul dvs., nu-i judecati pe altii, ca “n-ati mancat salam cu soia impreuna cu ei”. :)))
      Vorbiti de parca v-ati fi nascut in alta scaldatoare (aia in care Nicolae se scrie Nycolas). Toti sunt de vina numai eu nu, asa-i?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole