26 mai 2022 - 16:52

Criză mondială de ulei de gătit! Se iau măsuri dure!

Oferta mondială de ulei de gătit, redusă deja din cauza conflictului din Ucraina, este pe cale să se diminueze şi mai mult, iar unele state au trecut la măsuri severe ce vizează exporturile sau limitarea cantităților pentru cumpărători, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Indonezia a interzis recent exporturile de ulei de gătit, pe fondul problemelor în aprovizionarea pieţei locale şi creşterii preţurilor, o decizie care se adaugă altor măsuri protecţioniste în domeniul produselor agricole adoptate la nivel mondial după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Indonezia este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile mondiale de uleiuri vegetale, iar China şi India, țările cu cele mai mari populații din lume, sunt printre principalii săi cumpărători.

Potrivit directorului de cercetare de la Rabobank, Carlos Mera, livrările de ulei de gătit din Indonezia „sunt imposibil de înlocuit. Cu siguranţă este o lovitură importantă”.

Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier, cel mai consumat tip de ulei alimentar la nivel mondial, iar anunţul său de vineri privind interzicerea exporturilor a trimis cotaţiile futures la uleiul de soia, o alternativă la uleiul de palmier, la cel mai ridicat nivel din istorie.

Decizia Indoneziei privind exportul de ulei de gătit a creat mari îngrijorări în toată lumea. Oferta limitată şi preţurile mari ar urma să agraveze inflaţia alimentelor în ţările bogate precum SUA. Deja în Marea Britanie, unele supermarketuri au decis să limiteze cumpărăturile de ulei de gătit, precum cel de floarea-soarelui, ulei de măsline şi rapiţă.

Cel mai mare impact va fi resimţit, însă, în ţările în curs de dezvoltare, precum India, care depind de importurile de ulei de palmier ca o alternativă ieftină la produsele mai scumpe, precum uleiul de soia, de floarea-soarelui sau de canola.

„Suntem extrem de şocaţi de decizia Indoneziei. Nu ne aşteptam la un embargou de tipul acesta”, a declarat Atul Chaturvedi, preşedintele unei asociaţii profesionale a comercianţilor de uleiuri alimentare din India.

Preţurile pentru ulei de gătit au atins maxime istorice după izbucnirea conflictului din Ucrainei, care a perturbat livrările de ulei de floarea-soarelui, stimulând cererea pentru alte tipuri de uleiuri de gătit.

În SUA, cotaţiile futures la ulei de soia aproape s-au dublat de la începutul lui 2021, stimulate şi de cererea mai mare pentru ingrediente din care se produc biocombustibili. Cotaţiile la canola au atins un maxim istoric anul trecut din cauza secetei care a devastat culturile din America de Nord. Și la uleiul de palmier au crescut preţurile cu 50%, în Asia, iar la uleiul de rapiţă s-au majorat, în Europa, cu 55% în ultimele 12 luni.

„În pofida preţurilor record, cererea pentru uleiurile vegetale rămâne ridicată, pentru că aceste uleiuri sunt o componentă esenţială în dieta tuturor ţărilor şi în special în ţări precum India, Pakistan şi Bangladesh”, a apreciat analistul John Baize. În opinia sa, însă, deși restricţiile anunţate de Indonezia sunt importante, acestea nu vor dura prea mult, având în vedere că, în 2021, ţara din sud-estul Asiei a exportat 26,87 milioane de tone de ulei de palmier, în timp ce consumul de pe piaţa internă s-a ridicat la 15,28 milioane de tone.

Cert este că embargoul din Indonezia agravează îngrijorările cu privire la costul alimentelor şi crizele de aprovizionare, existând temeri că şi alte ţări ar putea lua decizii similare pe măsură ce războiul din Ucraina se va prelungi.

„Este posibil să vedem mai multe decizii de acest fel. Asta exacerbează îngrijorările”, a subliniat Carlos Mera.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.