Criza îngrășămintelor poate dispărea datorită taxei de solidaritate?

Azomureș pe piața îngrășămintelor
Criza îngrășămintelor este readusă în discuție de către decidenții europeni. La începutul lunii septembrie 2022, prețul ureei a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni și jumătate, mai exact 927,5 €/t. În aprilie, tona de îngrășământ azotat depășea 1000 de euro, o creștere de aproape 300% cauzată, în mare parte, de războiul din Ucraina.
Lipsa îngrășămintelor conduce la scăderea rapidă a randamentelor fermierilor și la creșterea prețurilor la alimente. Comisia Europeană dorește să ofere ajutor fermierilor, mai exact să stabilească prețuri mai mici la îngrășăminte ceea ce ar putea contribui la sfârșitul crizei îngrășămintelor.

Proiect de regulament: taxa de solidaritate ar putea fi dedusă din profitul companiilor

”Pe 14 septembrie, Comisia a prezentat un pachet de diferite măsuri pentru reducerea prețurilor la energie. Programul include, de asemenea, așa-numita taxă de solidaritate, pe care statele membre o vor putea deduce din profiturile companiilor energetice, adică mai mult de 20 la sută în raport cu profiturile medii din ultimii trei ani”, spune comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Statele membre UE vor putea aloca o parte din taxa de solidaritate pentru a sprijini producătorii de îngrășăminte. „Desigur, va rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă fac acest lucru sau nu”, a subliniat Wojciechowski.

Actul normativ trebuie aprobat de Parlamentul European și de Consiliul UE pentru a fi pus în aplicare. Dacă regulementul va primi undă verde, taxa de solidaritate poate fi colectată încă din 2022 și transferată consumatorilor de energie care sunt afectați de creșterea costurilor.

Reamintim că la sfârșitul anului trecut, mai mulți europarlamentari din Comisia pentru agricultură, din majoritatea partidelor politice și din cinci state membre, au cerut Comisiei, ca principal răspuns pe termen scurt la criză, să suspende drepturile de import de îngrășăminte cu azot, precum și măsura antidumping în vigoare, la importurile de soluție de azot (UAN).

Creșterea cererii și a prețurilor observată în 2021 pe piața mondială a îngrășămintelor și gazelor naturale (materia primă esențială pentru producerea azotului), s-a adăugat la dezechilibrul pieței europene legat de barierele tarifare la importul de îngrășăminte cu azot. Aceste bariere împiedică orice concurență reală pe piața europeană a îngrășămintelor și au ca rezultat prețuri interne mai mari  precum și, riscul de penurie în Europa.

În cazul soluției de azot (UAN), care este unul dintre principalele îngrășăminte, piața UE este protejată atât de tarife de import de 6,5%, cât și de o taxă antidumping de la 22 la 42 €/t. Acest lucru îi pune pe producătorii europeni într-o situație de monopol virtual, cu o cotă de piață apropiată de 90%. Fermierii europeni au plătit producătorilor o factură suplimentară de 500 de milioane de euro, în 2021.

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.