CRIZA îngrășămintelor se va acutiza! Avertizări din partea specialiștilor

Criza îngrășămintelor va rămâne un subiect de actualitate și în următorii ani – o spun chiar specialiștii din domeniu. Pe fondul războiului din Ucraina, este posibil ca și puținele fabrici de îngrășăminte care încă mai sunt funcționale în Europa să se închidă, astfel că fermierii vor trebui să găsească alte soluții.

Subiectul a fost dezbătut în direct la AGRO TV, unde noul realizator al emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, Constantin Rudnițchi, a dialogat cu jurnalistul Bogdan Tudor și Mihai Moraru, fondator și acționar Agro Est Muntenia.

”Este un moment care va schimba foarte mult conjunctura internațională pe piața de cereale, pentru că cele două țări implicate în conflict, Rusia și Ucraina, au o participare foarte mare la piața grâului, la uleiul de floarea soarelui, la piața cartofului. Vom asista la blocaje consistente pe piața de cereale.

Am terminat anul trecut cu o criză de îngrășăminte și aveam foarte multe livrări de îngrășăminte programate din Rusia și Ucraina la acest început de an. Acum suntem toți conștienți că nu va mai veni nicio tură de îngrășăminte de acolo, iar criza se va acutiza. (…) Pot spune că această criză de materii prime, energetică, de transport, oricum exista. Ea va deveni și mai mare acum, chiar dacă se închide conflictul mâine. Sunt legături comerciale rupte și va dura foarte mult până se vor reface”, a precizat Mihai Moraru pentru AGRO TV.

Întrebat despre posibilele piețe de unde România ar putea importa îngrășămintele de care are nevoie, fondatorul Agro Est Muntenia a precizat că opțiunile sunt extrem de limitate, iar criza îngrășămintelor cu siguranță se va prelungi pe mai mulți ani.

”Opțiunile sunt foarte reduse. În România știm că nu mai avem niciun combinat funcțional în momentul acesta, în Europa trei sferturi din combinate sunt închise, iar cele care mai sunt deschise funcționează pentru piețele locale și la o cotă de avarie. Dacă se va renunța la alimentarea cu gaz din Rusia, probabil că și acestea se vor închide. Mai rămân cele de proveniență din Orient, atât. Mai sunt produse lichide care vin dinspre SUA, dar aici avem noi o problemă de dotare tehnică a fermierilor din România și nu le putem folosi pe scară largă.

Singura opțiune pe care o au fermierii astăzi este să investească în nutriția foliară. Asta este singura variantă. Eu pot să le spun celor care spuneau până acum că fertilizantul foliar este apă de ploaie, că trebuie să-și regândească un pic poziția. Piața a avansat foarte mult în acești ultimi 10 ani, iar Europa de Vest asta face.

Piața de inputuri în România a fost o piață haotică. Toată lumea s-a luptat pe discounturi și pe cote de piață ani la rând, iar producătorii au rămas ancorați în ideea că aceste creșteri de preț din ultimele 8 luni sunt cumva conjuncturale. Nu sunt conjuncturale. Ele vor rămâne aici cel puțin 2-3 ani și o spun cu toate informațiile în spate. Ce ne dorim noi este ca aceste costuri să se stabilizeze măcar. Dar să revină la nivelul anterior nu sunt șanse pe termen scurt și mediu”, a mai subliniat Mihai Moraru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole