Se anunță zile negre pentru fermieri. Criza îngrășămintelor se adâncește în Europa

Viitorul nu se arată a fi prea grozav nici pentru fermieri, nici pentru consumatori. Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia, iar asta ar putea conduce la o mărire a costurilor producției agricole și o scumpire a produselor alimentare.

În contextul creşterii explozive a preţului gazelor naturale,
producătorul austriac de substanţe chimice Borealis AG, o divizie a grupului OMV, îşi reduce producţia de amoniu şi „va analiza situaţia pentru perioada viitoare” cu privire la uzinele sale din Austria, Franţa şi Olanda, a declarat joi un purtător de cuvânt de la Borealis.

Decizia austriecilor creează o nouă problemă pentru livrările şi aşa limitate de îngrăşăminte în Europa, transmite Bloomberg, preluat de AGERPRES.

Amoniul este utilizat pentru producţia de îngrăşăminte pe bază de azot, care au înregistrat deja o creştere a preţurilor pe măsură ce producătorii se confruntă cu o creştere dramatică a costului la gazele naturale, principala lor materie primă.

Preţul ridicat al gazelor naturale a forţat și un producător important de îngrăşăminte din Marea Britanie să închidă două uzine, care produceau în paralel şi dioxid de carbon alimentar, fapt ce pune în pericol și industria alimentară, care utilizează la scară largă dioxidul de carbon alimentar.

Creşterea preţurilor la îngrăşăminte riscă să majoreze costurile la materii prime agricole şi ar putea să stimuleze şi mai mult o tendinţă globală privind inflaţia în legătură cu produsele alimentare.

Zilele trecute, Guvernul britanic a anunţat că a ajuns la un acord cu firma CF Industries Holdings Inc. pentru ca aceasta să reia producţia de dioxid de carbon (CO2) alimentar la două uzine din Marea Britanie, care au fost închise deoarece deveniseră neprofitabile ca urmare a exploziei preţului gazelor naturale.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut în acest an cu aproximativ 250%, din cauza nivelului redus al stocurilor, a cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, fapt ce a determinat și creşterea costurilor la electricitate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole