Creșterea costurilor la energie va face ca operarea serelor să devină mult prea costisitoare pentru cultivatori, ceea ce va atrage după sine prețuri prohibitive pentru legumele și fructele cultivate în spații protejate.
Deja cultivatorii olandezi se gândesc să-şi restrângă culturile de căpşune din sere şi să se orienteze către alte culturi, pentru că operarea de sere a devenit destul de costisitoare, susţin aceştia.
La fel se întâmplă lucrurile cu roșiile și castraveții, în Marea Britanie. Majorarea recentă a costurilor gazelor a atras după sine foarte multă îngrijorare, pentru că serele pentru plantele tinere trebuie încălzite pe perioada iernii. Facturile mai mari la energie reprezintă o „uriaşă povară suplimentară“ pentru cultivatori, iar unii şi-ar putea restrânge sau amâna plantările, scrie Bloomberg.
Mai mult, în Marea Britanie, criza gazelor ameninţă să provoace și o criză imediată de dioxid de carbon (CO2), un produs secundar al producţiei de îngrăşăminte care utilizat la scară largă de industria alimentelor şi a băuturilor.
O criză de CO2 ar forţa abatoarele să se închidă şi ar afecta şi băcăniile pentru că dioxidul de carbon este utilizat atât pentru prelungirea termenului de valabilitate al alimentelor şi pentru „gheaţa uscată“ care menţine produsele congelate în timpul livrării, cât şi în producţia de băuturi carbogazoase şi bere.
Criza de CO2 riscă, de altfel, să se extindă în Europa, avertiza recent unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze din lume, potrivit Financial Times.
Nippon Gases avertizează că „şi alte ţări din Europa vor suferi“ de penurii similare, estimând că livrările sale au scăzut cu 50% la nivelul regiunii.
Un avertisment similar vine și din partea grupului norvegian de produse chimice Yara, care a anunţat că-şi va reduce cu 40% producţia europeană de amoniac, un input important pentru unele dintre cele mai utilizate îngrăşăminte.
Svein Tore Hosether, CEO-ul grupului norvegian, arată că nivelurile record ale preţurilor gazelor naturale erodează profitabilitatea fabricilor europene de îngrăşăminte, astfel că Yara a anunţat că-şi va reduce producţia în ţări ca Norvegia, Olanda, Germania şi Italia.
Așadar, odată cu creșterea costurilor la energie, avem toate șansele ca, la primăvară, să ne confruntăm cu scumpiri drastice la fructele și legumele cultivate în sere și să ne trezim că vom cumpăra roșiile la preț de cireșe.