Criza energetică se agravează! Gospodăriile s-ar putea confrunta cu întreruperi de aprovizionare

Pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă, criza energetică din Europa se va agrava, prețurile la energie doborând record după record încă înainte de venirea iernii. În aceste condiții, au fost nevoite să își reducă producția și să solicite ajutorul statului, în timp ce gospodăriile se află sub amenințarea întrureperilor în aprovizionare, transmite Bloomberg, citată de AGERPRES.

Luna trecută creşterea preţurilor la electricitate a forţat unele companii britanice să îşi reducă producţia şi să solicite ajutorul statului, un exemplu la ceea ce ar putea să se întâmple în întreaga Europă.

La nivel guvernamental, situația legată de criza energetică ar putea duce la tensiuni între ţările din regiune, care vor încerca să îşi asigure aprovizionarea proprie.

Pentru gospodării, o asemenea stare de lucruri s-ar putea solda cu impunerea unui consum scăzut de energie şi chiar cu întreruperi în aprovizionare.

Din păcate, nici din partea exportatorilor de energie nu prea se întrevăd soluţii, având în vedere că Rusia livrează doar din ceea ce dispune în prezent, iar Qatarul spune că produce la capacitate maximă. În acest condiţii, industria energetică este nevoită să se bazeze pe „distrugerea cererii”, susţine Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.

„Am văzut deja acest lucru în ultimele luni şi, în multe industrii, cel mai probabil va continua şi se va agrava. În condiţiile actuale de pe piaţă pentru mulţi jucători nu este profitabil să opereze”, apreciază Roenningen.

Și pentru Franţa, cea de-a doua mare economie a Europei, riscurile sunt deosebit de mari. Posibilitatea unui val de ger în ianuarie şi februarie creează un motiv de îngrijorare pentru operatorul reţelei naţionale de transport a energiei electrice, mai ales că disponibilitatea centralelor nucleare, principala componentă a sistemului energetic naţional din Franţa, este una redusă după ce pandemia a amânat lucrările de mentenanţă la unele reactoare, a subliniat operatorul într-un raport publicat săptămâna aceasta.

Și iarna trecută, operatorul de reţea a cerut gospodăriilor să utilizeze mai puţină electricitate în momentele de vârf şi, de asemenea, a activat unele clauze de diminuare a cererii din contractele încheiate cu producătorii, atunci când situaţia s-a agravat. Următorul pas ar fi reducerea tensiunii de-a lungul reţelei şi, în ultimă instanţă, ar recurge la introducerea unor întreruperi în aprovizionare de până la două ore pentru fiecare regiune.

Cum Franţa este şi un important exportator de electricitate în ţările vecine, efectele unei eventuale crize s-ar resimţi şi în Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie. Astfel, luni cererea maximă de electricitate ar putea ajunge la 79,6 Gigawaţi, sub recordul de 102 Gigawaţi atins în luna februarie 2012, spun alanaliștii.

Criza energetică de la începutul sezonului de iarnă actual este însă agravată de creşterea explozivă a preţului gazelor naturale. Stocurile de gaze naturale sunt la un nivel mai redus decât de obicei şi se epuizează mai rapid, iar analiştii au avertizat că depozitele de gaze ar putea să coboare la zero în iarna aceasta dacă temperaturile reduse vor stimula cererea.

În aceste situaţii întreruperile în aprovizionare sunt posibile, avertizează Jeremy Weir, director general la firma elveţiană de trading cu materii prime Trafigura Group.

„Dacă temperaturile în Europa vor fi extrem de reduse nu va exista o soluţie uşoară pe partea de ofertă, va fi nevoie de o soluţie pe partea de cerere”, susţine şi Adam Lewis, partener la firma de trading Hartree Partners LP.

Chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a semnalat Rusia că va ajuta Europa cu mai multe livrări pentru a stabiliza piaţa, iar livrările ruseşti şi-au revenit după un început modest în noiembrie, acestea sunt totuşi inferioare comparativ cu cele de anul trecut. Astfel, Europa nu știe încă pe ce cantitate de gaze din Rusia va putea miza în luna decembrie.

În Uniunea Europeană este stipulat un aşa-numit principiu al solidarităţii care ar trebui să împiedice orice stat să blocheze exporturile de electricitate şi gaze şi să lase alt stat membru să se confrunte cu dificultăţi în aprovizionare, în special când este vorba de consumatorii casnici. Însă această solidaritate nu a fost niciodată testată într-o situaţie de criză de amploare. În luna februarie 2018 când un val de frig, denumit “Beast from the East”, a lovit Europa, aceasta s-a întâmplat aproape de finalul sezonului de încălzire. În acest an este posibil ca şi un fenomen meteo mai puţin sever să aibă un impact similar.

„Asta arată cât de expusă este sistemul energetic european la volatilitatea preţurilor materiilor prime. Pe termen scurt, nu putem face mare lucru”, spune Fabian Roenningen.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole