15 mai 2021 - 21:01

Criza de personal! Muncitorii romani, dusi cu zboruri charter in Marea Britanie

Marea Britanie se confruntă cu o criză severă de personal în sectorul agricol, iar muncitorii români, extrem de necesari fermelor britanice, sunt aduși în Regatul Unit cu zboruri charter speciale, scrie The Guardian.
 
Curse charter speciale au început să sosească în Marea Britanie pentru a aduce muncitori români, indispensabili fermelor britanice care riscă să își piardă recoltele timpurii de fructe și legume din cauza restricțiilor legate de coronavirus. Spre exemplu, pe aeroportul Stansted din Londra va ateriza, astăzi, un avion cu 150 de persoane din România, după ce un zbor similar a aterizat miercuri după-amiază. 
 
Matthew Purton, director de zboruri comerciale la Air Charter Services (ACS), afirmă, pentru The Guardian, că firma a venit cu oferte într-o licitație pentru încă șase astfel de zboruri programate în săptămânile următoare, care vor transporta circa 450 de muncitori.
 
România a ridicat anumite restricții pentru a permite lucrătorilor din domeniul agricol să meargă la muncă în străinătate, iar ACS a început, de acum trei săptămâni, să transporte muncitori români în Germania, efectuând până acum 8 zboruri. Noi zboruri sunt deja programate.
 
„Tuturor pasagerilor li se verifică temperatura și trebuie să completeze un chestionar. Totodată, li se oferă dezinfectant de mâini și măști pentru zbor. Regulile de distanțare socială sunt respectate la așezarea pe locurile din avion”, adaugă Purton. Fermele britanice au nevoie de circa 90.000 de muncitori și, din cauza deficitului de personal, apelează la persoane din alte industrii, aflate în șomaj, și la studenți. Chiar și așa, lipsa lucrătorilor rămâne severă.
 
„Știm că cererea pentru muncitori sezonieri în agricultură va crește în lunile următoare, de aceea colaborăm strâns cu fermierii pentru a ne asigura că primesc sprijinul de care au nevoie”, au declarat reprezentanții Departamentului britanic pentru mediu, alimentație și probleme rurale, adăugând că departamentul nu se implică direct în organizarea zborurilor charter care aduc muncitori, dar încurajează persoanele să ia în calcul oportunitățile de muncă sezonieră, transmite profit.ro.