Foarte curând am putea asista la o nouă criză de motorină și benzină, este avertismentul lansat marți de principalele companii care fac tranzacții cu energie.
Potrivit acestora, pieţele de energie şi materii prime sunt în stare de şoc după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar din acest motiv ar putea apărea probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină şi o recesiune economică în Europa, dacă livrările din Rusia vor continua să scadă, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Traderii au explicat că, de la debutul conflictului din Ucraina, preţurile la gaze naturale, petrol, metale şi produse agricole au explodat şi au devenit atât de volatile încât companiile au fost nevoite să îşi reducă volumul tranzacţiilor.
Directorii generali ai celor mai mari patru companii care fac tranzacţii cu energie – Vitol, Gunvor, Mercuria şi Trafigura – au subliniat că în special piaţa gazelor naturale a devenit una disfuncţională din cauza unor apeluri în marjă (legate de lipsa de lichiditate pe piața Forex – n.r.) care au devenit imposibil de gestionat.
„Cu cât războiul se prelungeşte cu atât cresc şansele de recesiune economică”, a spus directorul general de la Vitol, Russell Hardy, la evenimentul FT Commodities Global Summit.
Traderii au explicat că pieţele energetice aveau puţine capacităţi de rezervă înainte de izbucnirea răzoiului din Ucraina, iar în momentul de față au mari probleme în a compensa o pierdere potenţială de aproximativ două milioane de barili de petrol pe zi din Rusia, ţară care concurează cu Arabia Saudită pentru titlul de cel mai mare exportator mondial de petrol.
„Din punct de vedere economic, Rusia va pierde. Europa nu se va descurca nici ea mai bine cu o criză a refugiaţilor şi preţuri mai mari la materii prime”, a declarat şi directorul general de la Mercuria, Marco Dunand. Acesta a adăugat că ţările din Golf vor fi cele care vor profita cel mai mult de pe urma creşterii preţului şi a faptului că vor fi intermediari între Occident şi Rusia.
Potrivit traderilor, principala îngrijorare pentru Europa este motorina. Aproape jumătate din necesarul de motorină al Europei este importat din Rusia şi am putea asista la o criză de aprovizionare pe întregul continent, iar Trafigura adaugă faptul că şi America Latină şi Africa ar putea fi afectate.
Traderii mai avertizează că un înlocuitor pentru livrările de petrol din Rusia nu va apărea în lunile următoare. Chiar dacă Iranul ar putea să îşi majoreze exporturile cu un milion de barili pe zi, cu condiţia să se ajungă la un acord internaţional privind programul său nuclear, este puţin probabil ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi să majoreze rapid producţia, susţine directorul general de la Vitol, Russell Hardy.