20 mai 2022 - 01:17

Criză de îngrășăminte la nivel mondial! Cât costă astăzi gazul necesar pentru producție

Izbucnirea războiului din Ucraina a îngropat practic orice speranță de redresare a pieței îngrășămintelor la nivel mondial. Dacă valoarea de 90 euro/MWh era considerată în decembrie extrem de ridicată, un MWh de gaz a ajuns să coste astăzi în jur de 330 euro.

Potrivit declarațiilor făcut de purtătorul de cuvânt al Azomureș S.A., Ovidiu Maior, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, prețul gazului era pe un trend descendent înainte de invazia Rusiei în Ucraina, însă acest conflict militar a distrus practic șansele producătorului român de a relua activitatea în viitorul apropiat.

”Din 17 decembrie anul trecut, producția de îngrășăminte la Azomureș este oprită. Iată că suntem la început de martie și suntem în continuare în aceeași situație. Acest război în Ucraina a dus astăzi la un preț al gazului care a depășit 330 euro/MWh. În decembrie, când am oprit noi producția, era undeva la 90 euro/MWh. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, prețul scăzuse undeva la 70 euro/MWh. Diferențele sunt uriașe”, a precizat Ovidiu Maior.

Mai mult decât atât, nici țările de unde România mai lua îngrășăminte nu mai exportă, alegând să-și păstreze produsele pentru proprii fermieri.

”Ceea ce observăm în țările din Europa și alte țări din afara Europei este că multe țări care au producție de îngrășăminte au decis să limiteze sau chiar să oprească exporturile. Fiecare țară se concentrează pe agricultura locală, pentru că se prefigurează o criză a îngrășămintelor la nivel mondial. Rusia și Ucraina erau mari exportatoare de îngrășăminte, dar în condițiile actuale, va fi foarte greu să ofere produse pieței mondiale. Pe de altă parte, Turcia, Georgia, China sunt doar câteva dintre țările care au anunțat că nu mai exportă îngrășăminte, iar marfa de acolo ajungea și în România. Așadar, suntem într-o situație în care e important ca autoritățile să ia decizii în interesul industriei locale”, a mai subliniat Ovidiu Maior.

Interviul complet realizat de Constantin Rudnițchi cu purtătorul de cuvânt al Azomureș poate fi urmărit pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.