Stocurile de furaje aflate la acest moment în hambarele fermierilor din județul Dâmbovița sunt la jumătatea celor de anul trecut.
Iarna se apropie, iar crescătorii de animale spun că din cauza secetei nu au reușit să strângă nici măcar jumătate din cantitatea de fân și cereale atât de necesare pe perioada sezonului rece.
Nici prețurile nu au stat pe loc, căci puținele furaje adunate de pe câmp în perioada verii au ajuns să coste dublu față de anii trecuți. Lucerna, de pildă, fermierii spun că în anii trecuți o cumpărau cu 10-12 lei balotul, iar acum a ajuns să coste 30-35 de lei balotul.
„O să fie o iarnă de grea pentru noi, crescătorii de animale din această zonă. N-am reușit să strângem destule furaje pentru iernat. Nu știu cum o să trecem peste această iarnă. Aș vrea să cumpăr, să completez cantitatea de care am nevoie, însă prețurile sunt exagerate și nu-mi permit”, se plânge Rizea Cornel, crescător de animale din Dâmbovița.
„A fost un an destul de secetos și sunt probleme atât la fân, cât și la porumb, furaje care sunt vitale pentru noi, să putem să ieșim cu bine în primăvară. Am strâns ceva fân, însă insuficient. Nu avem decât să reducem efectivul de animale, să încercăm să salvăm ce putem”, spune un alt crescător de animale, Ionel Tufeanu.
În asemenea condiții, crescătorilor de animale dâmbovițeni nu le rămâne decât să cumpere furajele necesare din județele limitrofe sau, dacă iarna va fi ceva mai blândă, să încerce să iasă cu animalele la pășunat atât cât le va permite vremea.