20 mai 2022 - 07:41

Criza alimentară a început! Războiul amenință cu foametea mai multe state

Criza alimentară este o realitate deja. Războiul din Ucraina provoacă penurii de alimente și amenință cu escaladarea sărăciei și a foametei.

Războiul din Ucraina declanșează criza alimentară și generează penurii de alimente în țările arabe, unde cerealele și uleiul vegetal importate din Ucraina și Rusia
sunt esențiale pentru dieta alimentară, ceea ce conduce la îgrijorări tot mai mari privind securitatea alimentară, dar și stabilitatea politică din zonă.

Fondul Internațional pentru Dezvoltare în Agricultură din cadrul Organizației Națiunilor Unite arată că imapctul creșterii prețurilor la alimente și al penuriilor se resimte deja în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, putând „cauza o escaladare a foametei și sărăciei, cu implicații profunde pentru stabilitatea globală”, citează mediafax.ro

Guvernele din regiune încearcă să limiteze efectele prin livrări sporite de alimente de la alți producători din Europa, raționalizând și impunând interdicții de export pentru produsele de bază precum făina, pastele și lintea.

Potrivit Bloomberg, guvernele din întreaga lume dezvoltă temeri serioase privind securitatea alimentară, multe state luând deja măsuri pentru a-și asigura proviziile interne.

Războiul din Ucraina creează deja panică privind criza alimentară globală, penurii de alimente și scumpiri dramatice, determinând astfel Asia și America să restriâioneze exporturile.

Uniunea Europeană a semnalat deja că-și va direcționa „întreaga abordare” către politica agricolă pentru asigurarea securității alimentare.

Conflictul armat din Ucraina a provocat seisme puternice pe piața materiilor prime, mai multe state reacționând prin constituirea de rezerve de cereale și ulei sau încurajarea unor culturi mai mari.

Potrivit Financial Times, pe fondul presiunii din piață generată de perturbarea livrărilor de îngrășăminte și hrană pentru animale, prețulrile laptelui, spre exemplu, vor crește peste așteptări.

Cei mai mari cinci exportatori ai lumii deja sufereau de pe urma prețurilor crescute la produsele de bază, dar odtaă cu declanțsarea războiului aceștia avertizează cu creșteri dramatice de prețuri, care vor fi resimțite puternic de consumatori. Costrurile producției de lapte vor fi împinse tot mai sus de răboi, în condițiile în care Rusia și Ucraina sunt marii exportatori de îngrășăminte și grâu.

Între timp țările G7 și Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU îndeamnă liderii să mențină fluxurile comerciale deschise, avertizând totodată că protecționismul poate avea ca efect ecaladarea prețurilor și golirea rafturilor magazinelor din țările dependente de importuri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.