17 ianuarie 2022 - 10:43

Criza agriculturii romanesti: Nu avem abatoare si spatii de depozitare

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul Eurpean, atrage atenția asupra uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultura românească. Potrivit acestuia, crescătorii de animale români sunt forțați să ducă animalele la abatoare din țările vecine, pentru că, în România, nu există o infrastructură în ceea ce privește abatorizarea și procesarea cărnii. 

Situația este similară și în sectorul vegetal, unde producătorii se confruntă cu problema lipsei spațiilor de depozitare. Într-un interviu la postul public de televiziune, eurodeputatul PNL a atras atenția asupra acestor aspecte, subliniind nevoia construirii de urgență a unei infrastructuri corespunzătoare. 

”Este foarte important să creăm unități de procesare acolo lângă fermieri. Anul trecut, am fost în Satu Mare și un fermier de acolo care creștea pui de carne era nevoit să se ducă cu puii să-i abatorizeze în Ungaria, de unde îi aducea înapoi tot pe roți, poluînd aerul, și venea în România. Pentru că nu a găsit pe cineva care să-l ajute să-și facă un abator. Și aici, în primul rând, este un eșec al statului. Iată că dacă dezvoltăm acest lanț scurt de aprovizionare, pe de o parte că venim cu alimente care să fie proaspete pentru consumatori, iar, pe de altă parte, reducem poluarea aerului cu transportul.

Este un eșec al statului pentru că nu a fost destul de diligent să identifice acele zone în care, iată, avem ferme de creștere a puilor, de creștere a animalelor, nu are importanță. Statul ar fi trebuit în mod normal să găsească pârghiile și mecanismele prin care să fi cointeresat fermierii să-și construiască abatoare, spații de abatorizare, de procesare, de vânzare. Și de aceea pentru noi, pentru cei de la Partidul Național Liberal este un obiectiv primordial de a dezvolta acest segment de procesare în România. Pentru că nu este normal noi să exportăm animale vii și să importăm produse finite”, a declarat Daniel Buda pentru postul public de televiziune.

Lucrurile nu sau mai bine nici în sectorul vegetal. Porivit europarlamentarului PNL, în această zonă lipsesc silozurile, iar fermierii sunt nevoiți să vândă cerealele la prețuri foarte mici, pentru că nu au unde să le depoziteze. 

”Statul, prin oferire de scutiri de taxe și impozite, să genereze construirea acestor silozuri unde cerealele să poată fi păstrate timp îndelungat, să nu fie nevoiți fermierii să le vândă mai departe”, a mai adăugat europarlamentarul.

Eurodeputatul a mai vorbit și despre un paradox de pe piața românească: faptul că, deși producem foarte multă materie brută, cum ar fi grâu sau porumb, suntem în același timp unii dintre cei mai mari importatori de produse finite, precum făina pentru mămăligă.

Suntem într-o situație oarecum aparte la nivel de România. De ce spun chestiunea asta? Pe de o parte, avem subvenții mai mici, pe de altă parte, producem foarte multă materie brută, adică suntem mari exportatori de grâu, de porumb, de animale vii, dar, în același timp, suntem foarte mari importatori de produse finite, până și făină de mămăligă. Și acest lucru l-am constatat, mai ales în perioada campaniei electorale, când în piețe am văzut făină de mămăligă care era din Ungaria sau tăieței, spre exemplu, care erau făcuți în Polonia, mezeluri importăm la greu din Polonia.

În opinia mea, și acesta e mesajul pe care vreau să-l transmit către fermieri și către cei care sunt în  această zonă a sectorului agricol, să-și dezvolte capacitatea de procesare a produsului brut astfel încât să putem da valoare adăugată în România și să nu mai exportăm acest produs brut și pe urmă să importăm produse finite, a mai atras atenția Daniel Buda.