Politicile Uniunii Europene în privința agriculturii încep să primească din ce în ce mai multe critici.
Un exemplu îl constituie ultimele modificări propuse la Directiva UE privind emisiile industriale (IED), care ar prevedea ca fermele mai mari de bovine, porci și păsări de curte să solicite autorizații de funcționare pe baza producției lor de emisii.
Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a propus ca fermele cu 150 de unități de animale (LU) sau mai mult să necesite permise, ca parte a unei revizuiri a IED, o măsură care a stârnit reacții violente în rândul fermierilor, informează publicația irlandeză de specialitate agriland.ie.
„Orice persoană cu minte corectă trebuie să se opună (acestor măsuri – n.r.)”, a declarat Michael Fitzmaurice, deputat independent în parlamentul irlandez, arătând că propunerile Comisiei Europene „sunt începutul unei pante alunecoase pentru a da UE puterea legislativă pentru a învinge agricultura irlandeză”.
„Un sistem de permise pentru agricultură va fi un dezastru total pentru poporul irlandez”, a afirmat Fitzmaurice. Acesta a atras atenția că un sistem de autorizare legat de emisii este deja în vigoare pentru exploatațiile mari de porci și păsări de curte, însă dacă ultimele modificări planificate ar fi acceptate de celelalte instituții ale UE – Consiliul European și Parlamentul European –, nu numai că ar crește sfera de aplicare a sistemului pentru a acoperi semnificativ mai multe ferme de porci și păsări de curte, ci ar aduce și fermele de bovine în această sferă, pentru prima dată.
Astfel, numărul total de ferme din UE care vor necesita aceste permise va crește de la aproximativ 20.000 la aproximativ 185.000, de aproape 10 ori.
„UE folosește o scamatorie pentru a introduce ceea ce este în esență un sistem de licențe pentru agricultură. Și odată ce trebuie să fii autorizat să-ți faci treaba, poți fi controlat și, mai rău, oprit”, a afirmat Fitzmaurice, care a avertizat că, în temeiul modificărilor, propuse fermierii ar putea fi, în esență, „excluși de pe drum”.
Deputatul a sugerat că, întrucât o unitate de animale (LU) nu este echivalentă cu un singur animal, există posibilitatea ca pe viitor, la un moment dat, rapoartele de conversie dintre un LU și un animal dintr-o anumită categorie să poată fi modificate, astfel încât un animal să echivaleaze cu mai mult de o unitate, ceea ce va face ca și mai multe ferme de bovine să fie aduse în sistemul de autorizare.
„Aceasta este UE care atacă ferma de familie și trebuie să ne opunem. Dacă această mișcare rămâne necontestată, va acționa doar pentru a consolida agricultura în mâinile marilor fermieri. Trebuie să deschidem ochii și să vedem unde ne duce această mișcare”, a remarcat Fitzmaurice.
Deputatul a fost foarte critic la adresa UE: „Necontrolată, UE va controla fiecare aspect al agriculturii irlandeze, de la tipul de teren pe care îl cultivăm până la numărul de unități pe care le cultivăm, iar această mișcare este o modalitate sigură de a permite UE. să pună în cuie fermierii cu orice regulă aleatorie doresc. Nu este vorba despre micii fermieri irlandezi versus marii fermieri irlandezi. Este o problemă a tuturor fermierilor irlandezi împotriva UE și a eforturilor sale subterane de a corporativiza eficient agricultura irlandeză”, a argumentat Fitzmaurice.
El a avertizat că consecințele acestei directive „s-ar putea să nu se simtă ani de zile după implementarea ei”.
„Depinde de fiecare cetățean al acestei națiuni, împreună cu fiecare politician și organizație agricolă cu mintea corectă, să se ridice acum. Dacă nu o facem, vom accepta pasiv sfârşitul agriculturii în această ţară şi vom renunţa la controlul asupra pământului nostru şi asupra viitorului colectiv către UE”, a conchis deputatul independent.